avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament de legat universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament de legat universal

buna seara .As dorii sa stiu daca sunt mostenitor testamentar acceptant,ce drepturii si obligatii imi confera acesta.De exemlu pot inchiria fara contract ci in baza unui acord sub semnatura privata.Arat ca este un alt mostenitor neacceptant care contesta acest acord spunand ca ar fi ilegal.mai mentionez ca in prezent ne aflam in tr-o actiune in instanta avand ca obiect succesiunea ,iar ceea ce am cerut este constatarea calitatii de unic mostenitor acceptant
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 11:31, 15 Iunie 2016
Pe de-o parte daca sunteti unic mostenitor testamentar, acceptant, aveti toate drepturile si obligatiile corelative mostenirii, deci puteti sa inchiriati, cum vreti dvs., cu titlu gratuit sau oneros, cu sau fara acte (este treaba dvs. si a fiscului, nu a celuilalt mostenitor doar daca este renuntator).
Pe de alta parte, cu privire la mostenitorul "neacceptant" trebuie stabilit daca este sau nu renuntator, daca este sau nu mostenitor rezervatar si alte chestiuni de acest gen. Mai departe, in functie de ce va stabili instanta, fructele civile (chiria) culese de dvs. vor fi supuse impartelii, in functie de cotele stabilite de instanta si de alte criterii (nu intru in amanunte).

P.s. mostenirea poate fi acceptata si tacit, nu doar expres.
buna ziua .Da stiu ca mostenirea poate fi acceptata si tacit conform art.1110 din n c c si aceasta este si scopul actiunii din instanta.Mostenitorul rezervatar nu sete renuntator ,instanta urmand sa stabileasca daca este strain de mostenire sau daca a efectuat acte de acceptare tacita .Problema care nu am inteles-o este cea cu fiscul,daca sunt mostenitor testamentar ,sucesor in drepturi si inchei un acord sub semnatura privata cu o persoana care se angajeaza sa preia obligatiile de plata ale apartamentului si plata unei sume de bani sub orice forma[evit cuvantul chirie deoarece legea in cazul de fata nu-mi permite sa fac acte de dispozitie testementul conferindu-mi dreptul doar la posesie si drept de folosinta si reprezentarea drepturilor in instanta a defunctei
petre_marian a scris:
... si inchei un acord sub semnatura privata cu o persoana care se angajeaza sa preia obligatiile de plata ale apartamentului si plata unei sume de bani sub orice forma ...

"plata unei sume de bani sub orice forma". Sub ce forma? Indiferent sub ce forma ar fi, veniturile trebuiesc impozitate. Asta-i singura chestiune cu fiscul, in rest nu-i nicio problema.

petre_marian a scris:

[evit cuvantul chirie deoarece legea in cazul de fata nu-mi permite sa fac acte de dispozitie

Chiria nu este act de dispozitie, este act de administrare (act de dispozitie ar fi fost vanzarea, grevarea cu ipoteca, constituirea unui dezmembramant, etc).

Doua chestiuni vad aici, dat fiind ca litigiul este pe rol:
1) Cine are posesia apartamentului poate face acte de administrare, urmand ca ulterior, dupa pronuntarea hotararii judecatoresti ...
2) ... fie ramane cu chiria, fie returneaza chiria incasata necuvenit, in functie de solutia pronuntata.

P.s. daca celalalt succesibil este rezervatar, este o problema pentru dvs., in sensul ca are drept la mostenire.
buna ziua.Va multumesc pentru corectia referitoare la confuzia pe care am facut-o dar tot nu pricep un lucru,eu am un testament de legat universal si stiu ca prin acesta preiau drepturile si indatoririle celui decedat,dar a inchiria in mod legal aceasta presupune un contract incheiat intre parti ceea ce presupune un act de proprietate ,iar acest drept se poate obtine prin succesiune in cazul de fata.De aceea eu cred ca nu se pote incheia un contract legal de inchiriere in baza unui testament.referitor la mostenitorul rezervatar sunt de acord si cunosc faptul ca vine la mostenire in temeiul legii,dar acest drept trebuie sustinut in instanta ,adica probat.
petre_marian a scris:
...,dar a inchiria in mod legal aceasta presupune un contract incheiat intre parti ceea ce presupune un act de proprietate ,iar acest drept se poate obtine prin succesiune in cazul de fata.De aceea eu cred ca nu se pote incheia un contract legal de inchiriere in baza unui testament.

Sunt necesare cateva precizari:
- dpdv al Codului civil, contractul de inchiriere este un contract consensual, adica se incheie valabil prin acordul partilor (si exprimat doar verbal) - fara a fi necesara o hartie, un inscris in care sa se consemneze intelegerea. Dar daca exista si un inscris, acesta are valoare ad probationem, adica se poate face proba contractului la o adica.
- dpdv al Codului fiscal, forma scrisa este necesara doar pentru declararea veniturilor, dar asta este o alta chestiune care nu face obiectul discutiei de fata, caci daca in speta dvs. apartamentul se inchiriaza cu titlu gratuit, atunci nici venituri nu exista si nici forma scrisa a contractului nu este necesara, si cu atat mai putin declararea la financiar.
- testamentul, acceptat de legatar, da, este un act valabil, un titlu valid, in temeiul caruia se poate dispune de bun si inchiria bunul, atata vreme cat legatarul are posesia bunului, adica cheile si accesul (caci daca n-o are, atunci trebuie s-o obtina, ceea ce este o alta gasca in alta traista).

petre_marian a scris:

referitor la mostenitorul rezervatar sunt de acord si cunosc faptul ca vine la mostenire in temeiul legii,dar acest drept trebuie sustinut in instanta ,adica probat.

Pentru el este destul de usor sa-si sustina cererea, prin dovedirea existentei raporturilor de rudenie (nu intru in amanunte, dar anticipez ca rezervatarul nu va avea o problema in sensul expus de dvs.).

Alte discuții în legătură

Solicit sfat in cdrul unui proces de partaj judiciar ciocan catalin ciocan catalin Buna ziua ,sunt la finalul unui prim proces de partaj judiciar,care s-a incheiat la Slatina,in proces eu avand calitate de parat. Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune MateiSerban MateiSerban Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica. In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in ... (vezi toată discuția)
Prescrierea generala petre_marian petre_marian buna dimineata.as vrea sa stiu daca am initiat o actiune in justitie a .carei cauza instanta a dispus rejudecarea,probabil din lipsa de probe,nu cunosc ... (vezi toată discuția)