avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solicit sfat in cdrul unui proces de Partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solicit sfat in cdrul unui proces de Partaj judiciar


Buna ziua ,sunt la finalul unui prim proces de partaj judiciar,care s-a incheiat la Slatina,in proces eu avand calitate de parat.
Este vorba despre succesiunea dupa parintii tatalui meu decedati in 1991.
Succesiunea nu s-a facut intre mostenitori ,tatal meu si fratele acestuia,in 1999 tatal meu decedand.
Eu am facut sucesiunea dupa tatal meu la doua saptamani dupa moartea acestuia
Incepand cu 1994 fratele tatalui meu s-a mutat in casa bunicilor mei cu acordul tatalui meu de a avea grija de proprietate si nici decum de a fi unic proprietar.
Nu exista nici un act scris prin care tatal meu sa fi renuntat invreun fel la drepturile lui.
Anii au trecut iar unchiul meu a ridicat pretentia de unic mostenitor dandu-ma in judecata.
S-a dezbatut dreptul meu de mostenitor dupa tatal meu decedat,cu privire la bunurile din partea parintilior tatalui meu.Reclamantul ,fratele tatalui meu nu mi-a recunoscut dreptul de mostenitor,invocand art.700 C civ.
Decizia Judecatoriei Slatina este cel putin bizara, recunoaste pe reclamant ca mostenitor unic legal,motivand ca eu am facut renuntare expresa conform articolului 700(lucru total neadevarat,nu exista acte in acest sens),practic eu neavand nici un drept la mostenire.
Doresc sa fac recurs si v-as ruga sa-mi transmiteti opiniile dumneavoastra cu privire la sansele mele reale de castig.
Cu respect
Ciolcan Catalin
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:12, 20 Februarie 2011
Daca dupa decesul parintilor, tatal dvs si fratele lui nu au dezbatut succesiunea, rezulta ca nu s-a stabilit un drept de mostenire. Din 1994 fratele tatalui, mutandu-se in imobil, a facut acte de conservare, ingrijire si administrare a mostenirii, Acestea nu sunt considerate acte de primire a mostenirii ( conform art.690 Cod civil) , daca cel care le-a facut nu a luat titlul sau calitatea de erede (mostenitor). Un alt articol din Codul civil-art.692 prevede ca daca cel caruia i se cuvenea o mostenire a murit fara a o fi acceptat expres sau tacit, erezii sai pot sa o accepte sau " sa se lepede de dansa" Intervine apoi decesul tatalui dvs. Dar tatal nu dezbatuse succesiunea si nu avea certificat de mostenitor fata de partea care i-ar fi revenit din imobilul parintilor lui. Art. 700 Cod civil prevede clar ca dreptul de a accepta succesiunea se prescrie in termen de 6 luni calculat de la deschiderea succesiunii. De asemenea art 701 prevede ca nu se pot vatama drepturile dobandite de acele persoane asupra bunurilor mostenirii, prin prescriptie, sau alte acte valabile facute de curatorul succesiunii vacante (actele facute de fratele tatalui dvs.) . Art 700 nu prevede o renuntare expresa la mostenire ci prescriptia dreptului de a o accepta, daca acceptarea nu s-a facut in termen de 6 luni. Deci nu trebuie sa existe un act de renuntare, fiind suficient ca nu s-a dezbatut succesiunea. Consider sentinta Judecatoriei Slatina corecta. Motivele de recurs sunt foarte clar precizate in art. 304 Cod procedura civila. Daca dvs. considerati ca va incadrati la unul din ele, puteti incerca, daca mai sunteti in termen.
ciocan catalin a scris:

Decizia Judecatoriei Slatina este cel putin bizara, recunoaste pe reclamant ca mostenitor unic legal,motivand ca eu am facut ...


Daca motivarea solutiei este centrata pe ceea ce ati facut ori n-ati facut dumneavoastra si nu pe ceea ce a facut ori n-a facut TATAL dvs. in interiorul termenului de 6 luni de la data mortii parintilor sai, atunci motivarea (cel putin motivarea, daca nu si solutia) e ... pe-alaturea cu drumul (cu dispozitiile in materie succesorala).

Ar fi avut sens sa se discute ceea ce ati facut ori n-ati facut dvs. (acte de acceptare) numai daca tatal dvs. ar fi murit in INTERIORUL celor 6 luni (termenul de prescriptie al dreptului de optiune succesorala) de la moartea parintilor sai. (ori tatal dvs. a murit la vreo 8 ani dupa parintii sai).

Apararea in cauza trebuia centrata pe DOVADA faptului ca tatal dvs. a efectuat acte de acceptare tacita a succesiunii (la fel ca si fratele lui). Nu stiu daca ati avut astfel de dovezi si nici cum le-ati administrat daca le-ati avut. Prin urmare, e dificil de spus ce sanse aveti in calea de atac.

Avocat ati avut in cauza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune nucu_1 nucu_1 buna seara,am nevoie de un raspuns din partea dumneavoastra.tatal meu a decedat in 1983,am fost 5 frati,din care 3 au ramas straini de succesiune conform art ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora iuzer iuzer Buna ziua, Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)