avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa sora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa sora

Buna ziua,

Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista o asa mare graba si de aceea profit si eu de ragaz ca sa ma mai pot informa.
V-as ruga sa ma lamuriti cum se face partajul in cazul nostru, mostenitorii fiind: tatal meu, ca ascendent in viata (mama a murit demult) iar ca si colaterali suntem eu si un frate vitreg (frate de mama), care provine din a doua casatorie a mamei mele. Sora a fost casatorita, dar a divortat cu ceva ani in urma, deci fostul sot este exclus din lista de mostenitori. Nici copii n-au avut.
In plus, va rog sa-mi spuneti care-i treaba mai exact cu acest termen de 1 an. Adica ce se intampla daca nimeni nu cere dezbaterea (nu revendica ceva)? Parca mai era ceva in codul civil referitor la cei ce se ingrijesc de gospodarie pe perioada in care nu s-a deschis succesiunea.
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 13:45, 22 Octombrie 2011
Mostenirea se va imparti intre tatal dvs care va lua 2/8 si dvs si fratele care veti lua fiecare cate 3/8. Deoarece intre ascendentul si colateralii privilegiati cotele sunt 1/4 parintele in viata si 3/4 fratii.

In ce priveste termenul de optiune este de 1 an pentru succesiunile deschise dupa data de 1 octombrie 2011., iar succesiunile se deschid prin moarte. Inauntrul acestui termen puteti sa va exercitati dreptul de optiune succesorala sa acceptati sau sa renuntati la succesiune. Puteti face acte de acceptare tacita a mostenirii facand acte de administrare asupra bunurilor din masa succesorala, inchiriere, plata impozit etc...
cotele succesorale in cazul dvs. sunt :
- tatal va mosteni 1/4
- dvs. si fratele vitreg 3/4 impreuna, adica 3/8 fiecare.
In termenul de 1 an trebuie acceptata succesiunea. Succesiuneapoate fi acceptata expres (prin insusirea titlului de mostenitor expres in cuprinsul unui inscris autentic sau sub semnatura privata; in cadrul actelor de acceptare tacita se inscriu si declaratia notariala de acceptare sau cererea de dezbatere a succesiunii) sau tacit (prin efectuarea unor acte sau fapte care nu ar putea fi facute decat in calitate de mostenitor, precum sunt actele de dispozitie si uneori, actele de administrare sau conservare a supra bunurilor succesorale).
Daca unul dintre succesibili nu accepta succesiunea in termenul de 1 an, pierde calitatea de mostenitor.
In cazul dvs., daca tatal nu va accepta succesiunea, atunci mostenitori veti fi dvs. si fratele vitreg, cu cote de cate 1/2, iar daca fratele nu o va aceepta, veti fi mostenitori tatal dvs. (cu cota de 1/4) si dvs. (cu o cota de 3/4).
Daca nici tatal si nici fratele nu accepta succesiunea in termen, veti fi singura mostenitoare, evident cu o cota de 1/1.
Termenul de 1 an deste termenul in care trebuie sa acceptati sau sa renuntati la mostenire. Daca nu acceptati mostenirea in acest termen deveniti straina de succesiune si pierdeti orice drept asupra mostenirii. Exista 3 tipuri de acceptare: expresa (declaratie la notar prin care acceptati fara conditii mostenirea, sub beneficiu de inventar (acceptati mostenirea in limita activului) si tacita (prin actiuni de administrare, pastrare si imbunatatire a bunurilor ca un bun proprietar).

Dezbaterea succesiunii este imprescriptibila deci o puteti face si peste 10 ani.
Pai si inteleg ca daca de exemplu tatal meu nu da nici un semn un an de acum incolo (si nici nu da dovada de fapte sau actiuni care sa-l califice in fata legii cum ca accepta tacit calitatea de mostenitor), rezulta de aici ca daca dezbatem mostenirea dupa 2 ani, atunci tata nu mai are ce sa caute la dezbatere?
Exact. Va trebui totusi ca o instanta sa constate faptul ca a devenit strain de succesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl meu a murit. are mama vitregă drept de moștenire? Moștenire 01 Moștenire 01 Bună ziua va rog sa mă ajutați cu un răspuns. Tatăl meu a murit . Mama vitregă are drept de moștenire după tatăl și mama mea ? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)