avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a murit. Are mama vitregă drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a murit. Are mama vitregă drept de moștenire?

Bună ziua va rog sa mă ajutați cu un răspuns. Tatăl meu a murit . Mama vitregă are drept de moștenire după tatăl și mama mea ? Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Mama vitregă va moșteni 1/4 din cota tatălui, în calitate de soție supraviețuitoare.
Dacă suntem doi frați și mama vitregă cum se împarte? Mulțumesc
Dati mai multe detalii. Ce bunuri sunt? Cum au fost dobândite? Cand au fost dobândite? In timpul căsătoriei părinților dvs sau de tata, cu a doua sotie?
Bună ziua, este vorba de doua case care au fost cumpărate de mama și tatăl meu în timpul căsătoriei lor . O casa este pe numele mamei și tatălui a doua doar pe numele mamei . Tatăl meu s-a recăsătorit de cinci ani cu mama vitregă au locuit în locuința acesteia de acolo nu mă interesează nimic doar cele doua casa . Va mulțumesc mult pentru ajutor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta pe numele cui sunt.
Daca achizitia s-a facut in timpul casatoriei, cele doua case sunt bunuri comune.
In prima faza ar fi trebuit dezbatuta succesiunea dupa mama dvs, succesiune care consta in jumatate din bunuri (1/2).
Jumatatea mamei se imparte intre tatal dvs, ca sot supravietuitor, caruia ii revine 1/4 (adica 1/8, la care se adauga jumatatea lui de drept, in total 5/8) si copii 3/4 (adica 3/8, impartit la doi, 3/16 fiecare).
Ulterior cota de 5/8 a tatalui dvs se imparte intre mama vitrega 1/4( adica 5/32) si dvs cu fratele 3/4 (adica 15/32, impartit la 2 inseamna 15/64).

Asadar, prin raportare la intregul drept de proprietate al celor doua imobile,
- mama vitrega va avea 5/32 (sau 10/64)
- dvs veti avea 3/16 (de la mama) + 15/64 (de la tata), in total 27/64
- fratele va avea 3/16 (de la mama) + 15/64 (de la tata), in total 27/64.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa sora iuzer iuzer Buna ziua, Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)
Tatal recasatorit si decedat, succesiune complicata, 3 notari mi-au dat 3 raspunsuri diferite stefan_cso stefan_cso Mama mosteneste in 1950 de la parintii ei o casa si gradina. (exista 2-3 martori, nu am inca acte). Parintii se casatoresc si rezulta 2 copii (eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)