Am lucrat cu CIM ca asistenta la un CMI de medicina de familie.Medicul a decedat,dar fiind grav bolnav, cu o luna inainte de a muri,a vindut prin contract la notar praxisul medical.Pina in ziua cind a decedat, cabinetul a functionat cu un medic inlocuitor.Pina atunci nu am stiut nimic despre aceasta tranzactie.La citeva zile s-a prezentat noul medic pe care atunci l-am cunoscut. Acesta m-a prostit efectiv vreo trei saptamini, promitindu-mi o angajare insa nu a vrut sa ma mai angajeze.Atunci am decis sa introduc o actiune in instanta.Pentru aceasta m-am adresat CJAS pentru a afla numele exact al medicului precum si adresa acestuia.Aici am aflat ca este un SRL insa medicul este proprietarului acestuia.M-am adresat instantei solicitind daune acestui SRL,insa am aflat cu stupoare ca medicul a cumparat ca persoana fizica praxisul,ulterior decesului medicului a infiintat SRL-ul cind a facut contract cu CJAS-ul,iar acum spune in fata instantei ca SRL-ul n-are nici o responsabilitate in ceea ce priveste persoana mea,eu raminind fara serviciu si cu situatie neclara in privinta contractului de munca.Ce se mai poate face in acest moment?
Conform art.16 din Ordinul nr.1322/2006, pentru a nu produce perturbări în activitatea de asistenţă medicală primară, persoana fizică sau juridică care a preluat activitatea , va prelua contractele în derulare care fac parte din patrimoniul de afectaţiune profesională, care au ca obiect angajaţii, clientela, furnizorii de servicii şi utilităţi.
Astfel, cel care a cumparat praxisul a devenit noul dvs angajator.
Problema este ca in cererea de chemare in judecata am indicat ca pirit SRL-ul,care acum are relatie contractuala cu CJAS-ul.Praxisul a fost cumparat de medicul respectiv ca persoana fizica, care ulterior decesului medicului,a infiintat SRL-ul al carui proprietar este.Cind a cumparat cabinetul nu a stiut nimeni nimic,lasind ca acesta sa functioneze cu medicul inlocuitor care l-a inlocuit pe medicul titular bolnav.Abia cind medicul titular a decedat, noul medic s-a prezentat, spunindu-ne ca este noul proprietar al cabinetului.Intrebarea este daca poate acesta sa scape de sanctiunile instantei, spunind ca SRL-ul s-a infiintat dupa decesul medicului titular chiar daca acesta nu mai era titular, vinzind praxisul cu o luna inainte de a muri?Repet,eu solicitind SRL-ului daune si alte cele.Poate instanta sa oblige SRL-ul al carui proprietar are aceiasi identitate cu persoana fizica care a cumparat praxisul medical,sa-mi plateasca daunele solicitate? Trebuie sa fac precizarea ca ulterior mi-a fost desfacut contractul de munca cu 56/a,decesul angajatorului!
Eu am o alta opinie in acest caz . Art.16 din Ordin 1322/2006 face referire in caz de preluare , doar la contracte in derulare din patrimoniul de afectaţiune profesională, unde se include si personalul.
In speta prezentata odata cu decesul angajatorului ,respectiv medic de familie ,contractul de munca al asistentei inceta de drept ,in cfcu art 56al(1)lit.a din Codul Muncii,deci nu ar putea sa existe un contract de munca in derulare cu doamna la data cand medicul a achizitionat praxisul.Cu alte cuvinte,legal doamna asistenta nu a fost preluata si in acest caz noul medic nu poate fi considerat ca noul angajator. Cred ca ar trebui sa verifice la ITM daca exista inregistrat acolo incetarea contractului sau de munca.
C.i.m. era activ la data preluarii praxisului ... mesajul initial mentioneaza clar ca a decedat dupa vanzarea praxisului.
Am lucrat cu CIM ca asistenta la un CMI de medicina de familie.Medicul a decedat,dar fiind grav bolnav, cu o luna inainte de a muri, a vindut prin contract la notar praxisul medical. ...