avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie medicala dupa drepturi de autor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie medicala dupa drepturi de autor

Buna ziua. O cunostinta mi-a pus o intrebare legata de drepturile de autor si as vrea sa o pot ajuta.
Poate imi raspunde cineva, aici. Persoana respectiva a lucrat in ultimii ani doar pe drepturi de autor, acum i s-a incheiat contractul si nu mai lucreaza. Are mari probleme de sanatate si ar vrea sa stie daca poate iesi medical la pensie. repet, acum nu mai are nici un contract, nu este nici in somaj, pentru ca nu stie daca poate beneficia de somaj daca a fost pe drepturi de autor. Nici macar la medic nu poate merge, desi are mare nevoie, pt ca nu mai are asigurarile platite, evident. ce poate face cineva in aceasta situatie? Poate intra in somaj? Poate iesi la pensie pe caz de boala? va rog mult sa ma ajutati sa ajut aceasta persoana in acest mare necaz... Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 09:47, 7 Iunie 2016
1. - Poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate, cu conditia sa aiba un stagiu de cotizare la pensie cat de mic (poate a lucrat vreodata cu contract individual de munca sau din veniturile pe drepturi de autor a platit contributia la pensie).
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, de pe langa Casa de Pensii, avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

2. - Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 d e luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni eligibile pot fi realizate prin existenta unui contract individual de munca sau prin plata contributiei la somaj prin contract de asigurare sociala cu Agentia de Somaj.
1. Dar daca nu mai are asigurare amedicala (persoana nemaifiind angajata) ii mai poate da medicul de familie trimitere? Si poate merge la medicul specialist?
2. In ceea ce priveste somajul, a lucrat ani de zile pe drepturi de autor. La drepturile de autor se plateste si somajul de catre firma angajatoare? Sau nu? Stiu ca pe adeverinta pe care mi-a aratat ca a primit-o de la firma, pt anul 2015, e o coloana cu CAS si una pe care scrie Sanatate. Dar nu stiu ce intra in CAS. Ne puteti lamuri?
Multumesc mult
1. Cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

2. - CAS = contributii de asigurari sociale (pentru pensie).
- CASS = contributii de asigurari sociale pentru sanatate.
Inteleg de acolo si de la dvoastra ca CAS e doar contributia pt pensie. Deci nu i s-a platit procentul pt somaj si acum nu are dreptul la somaj. Atunci ce posibilitate de intretinere are aceasta persoana pana gasescte altceva (fiind si bolnava)? Cum o poate ajuta statul?
Poate solicita un ajutor social, daca indeplineste conditiile prevazute de lege.

Detalii despre ajutorul social gasiti aici:
[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate alina_25 alina_25 Cunostinta bolnava psihic nu a lucrat deloc dar a beneficiat timp de 6 lun de ajutor de somaj pentru absolvire liceu. In aceste conditii poate fi ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala + aflarea stagiului de cotizare şi a punctajului de până acum EmilSavu2 EmilSavu2 Bună ziua, Vă rog mult să mă ajutaţi cu răspunsul la două întrebări: [b]1)[/b] Cum pot afla ce stagiu de cotizare am şi ce punctaj am acumulat ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru afectiunea : schizofrenie Ali_Ioana Ali_Ioana Un tanar in varsta de 35 de ani sufera de schizofrenie, fiind incadrat in gradul accentuat de handicap, fara a avea o zi lucrata sau contributii la asigurari ... (vezi toată discuția)