Bună ziua,
Vă rog mult să mă ajutaţi cu răspunsul la două întrebări: 1) Cum pot afla ce stagiu de cotizare am şi ce punctaj am acumulat până acum (am solicitat asta în urmă cu vreo doi ani de la Casa de Pensii, dar mi s-au oferit doar date referitoare la stagiul de cotizare din 2011 până la momentul cererii şi baza la care s-a calculat contribuţia). Precizez că am lucrat neîntrerupt cu carte de muncă din 1992.
2) În condiţiile în care în prezent nu lucrez cu contract individual de muncă, dar lucrez în baza unui contract de drepturi de autor (şi, deci, achit contribuţiile individuale CAS şi CASS aferente) şi dacă sunt diagnosticat cu o boală foarte gravă, mă pot pensiona pe caz de boală? Precizez că stagiul meu de cotizare ar fi, din ceea ce ştiu, de circa 22 de ani, am lucrat cu contract de muncă din 1992 până în 2015. Am văzut că una dintre condiţii este numărul de zile de concediu medical, dar, neavând contract individual de muncă nu am nici concediu medical. Aşadar, întrebarea mea este dacă o persoană care nu are contract individual de muncă, dar cotizează la Pensii şi Sănătate, se poate pensiona pe caz de boală (evident, în baza unui diagnostic real).
Vă mulţumesc mult
1. - Incepand cu 01.04.2001 toti angajatorii depun declaratiile lunare nominale (D112) in care sunt specificate veniturile obtinute si contributiile datorate la pensie, sanatate si somaj.
- De aceea adeverinta cu stagiul de cotizare eliberata de Casa de Pensii cuprinde numai perioadele incepand cu data de 01.04.2001.
- Pana la data de 31.03.2001 stagiul de cotizare il calculati dupa inregistrarile din carnetul de munca.
2. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, indiferent de stagiul de cotizare la ensie, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, de pe langa Casa de Pensii, avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
3. - Pensionarea de invaliditate nu este conditionata de un anumit numar de zile de concediu medical.
- Concediul medical se acorda numai in cazurile in care se incearca recuperarea bolnavului respectiv si evitarea pensionarii de invaliditate.
Domnule Tudor Valeriu,
Vă mulţumesc foarte mult. Vă mai adresez rugămintea să-mi spuneţi dacă acest tip de pensionare (pe caz de boală) este condiţionat de existenţa unui contract individual de muncă la momentul îmbolnăvirii.
Vă mulţumesc foarte mult