avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de boala

Buna ziua.As dori sa stiu ca dupa ce am fost incadrata in grad de invaliditate de comisia de expertiza ce trebuie sa fac ? Mentionez ca in prezent sunt salariata,dar in concediu medical. Trebuie sa renunt la locul de munca, iar apoi sa-mi fac actele de pensionare?
Cel mai recent răspuns: ContSters294336 , utilizator 19:19, 7 Septembrie 2013
Depinde fi-ti mai explicita, aveti varsta de pensionare, cate zile de concediu medical aveti ?
1. In decizia de la comisia de expertiza medicala, unde se stabileste gradul de invaliditate, este scrisa si propune data cu care puteti solicita pensia de invaliditate.

2. Daca sunteti in concediu medical stati pana expira acest concediu dupa care va prezentati la Casa de Pensii cu decizia de la comisia de expertiza medicala si cu celelalte acte necesare si completati cererea de pensionare de invaliditate.

3. Contractul individual de munca va inceta de drept la data cand veti primi decizia de pensionare.

4. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...
Sunt in concediu medical de 1 an de zile. Anul trecut am fost diagnosticata cu neo de col uterin stadiul 3 si as dori sa ma pensionez de boala. Am fost la comisia de expertiza pentru incadrarea in grad de invaliditate, decizia o primesc la 1 octombrie si as dori sa stiu ce pasi sunt de urmat mai departe.mentionez ca am fost incadrata in grad 3 de invaliditate. Mai mentionez ca concediul medical mi se termina in 27 octombrie si as dori sa stiu ca ce fac pana la primirea deciziei de la casa de pensii? Din 27 octombrie trebuie sa-mi inceteze contractul de munca? Daca nu, cum sunt pontata pana la primirea deciziei de la casa de pensii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
Admin, administrator
Cred ca e o confuzie, parca ati mai postat acum o zi sau doua. La ce comisie ati fost, la cea de pe langa DPPD sau a Casei de Pensii? Dvs. ziceati ceva de handicap, ca vi s-a anulat indemnizatia. Daca vorbiti de invaliditate de grad III, adica pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul poate sa presteze o activitate profesionala Deci va puteti pastra locul de munca cu program redus de 4 ore/zi, daca firma e de acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
emil6702, utilizator
Da asa este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cancerul este o boala obisnuita??? kocalumidita kocalumidita Buna ziua.Anul trecut am fost diagnosticata cu cancer de col uterin stadiul 3b.Am facut radio si chimio terapie.In prezent nu mai fac nici un tratament si sunt ... (vezi toată discuția)
Pensionare de boala darianna darianna buma ziua. Am fost diagnosticata cu cancer de col uterin .De 1 an sunt in concediu medical.As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de boala, (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)