avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Noua lege a indemnizației permite întrerupere?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Noua lege a indemnizației permite întrerupere?

Buna ziua, am si eu o intrebare : daca în cele 12 luni dinaintea nașteri copilului am 2 săptămâni întrerupere mai beneficiez de prenatal? Noua lege specifica 12 luni din ultimi 2 ani ? Ce înseamnă? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 6 Iunie 2016
1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) beneficiati oricum.

2. Beneficiati de concediu crestere copil si daca aveti acea intrerupere de doua saptamani deoarece va incadrati in prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Roxana1183 a scris:

... Noua lege specifica 12 luni din ultimi 2 ani ? Ce înseamnă? Mulțumesc!

Inseamna ca puteti avea alternativ luni in care sa aveti realizate venituri supuse impzoitului pe venit cu luni in care sa nu aveti realizate astfel de venituri.

De exemplu, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului puteti avea : 8 luni venituri, 2 luni fara venituri, 3 luni cu venituri , 1 luni fara , 3 luni cu venituri , 3 luni fara venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ela_sirbu23 ela_sirbu23 buna ziua sunt insarcinata in 30 de saptamani si deoarece nu mi se da prenatalul decat la 31 de saptamani rezulta o intrerupere de 7 zile in contractul de ... (vezi toată discuția)
Stagiu cresterea copilului ionicaion ionicaion Am fost in cresterea copilului pana la data de 10.12.2012, in 23 ianuarie 2013 m-am angajat si acum sunt insarcinata (1 luna ) , deci am realizat venituri ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani CraciunGeorgiana CraciunGeorgiana Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o femeie insarcinata ( 2 luni) si-a schimbat locul de munca, cu intrerupere de 3 saptamani (incetat loc de munca 1 la ... (vezi toată discuția)