avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie anticipata

Mi s-a spus la pensii ca salariata nascuta in 10.1952, cu 27 ani si 2 luni vechime totala din care 5 ani si 10 luni in gr.2, indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie - anticipat, incepand cu 01.08.2009. Corect? :)

Si inca o problema. Angajatorul poate avea initiativa de a solicita angajatului care indeplineste conditiile de pensionare anticipat, sa isi depuna dosarul?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:20, 15 August 2009
Din calculul meu reiese ca poate ben beneficia de:
- Pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2012, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 3 luni.

Nu poate beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
Nu a fost atenta doamna, nu stiu ce sa zic........
Si la a doua problema, ce raspuns imi dati, dl.elis?
Potrivit Codului Muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii.
Consider ca textul de lege se refera numai la pensionarea pentru limita de varsta , chiar daca exista acel principiu de drept "ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus".
Cornel Vasile, Consilier juridic
Raspunsul lui este corect, cred ca lipsesc doua luni de stagiu.
Vezi si "Forum" pe www.lapensie.com.
Multumesc.

Doina Elena, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta O doamna nascuta in apr.1954,30 de ani vechime,am nascut 3 copii.Cand poate iesi la pensie anticipata.Multumesc (vezi toată discuția)
Varsta pensionare liviu72 liviu72 buna ziua! as dori sa cunosc varsta de pensionare a mamei mele. E nascuta in luna 7, 1953 si are o vechime in munca de 25 ani si 6 luni din care 4 ani si 4 ... (vezi toată discuția)
Pensionare say say O persoana care are acum 55 de ani si nu a lucrat in grupa a 2 a se pensioneaza la varsta de 60 de ani, pentru limita de varsta? (vezi toată discuția)