avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste pausal apa rece? Cum putem descoperi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste pausal apa rece? Cum putem descoperi hotul?

Locuiesc intr-o scara de bloc cu 20 de apartamente, din care 1 nu are apometre in apartament. 19 detin centrala termica, implicit apometre. Scara are un apometru general in fata blocului. La acest apometru este "racordata" doar scara noastra. In ultimele 4 luni am avut inregistrate pierderi mari de apa. In februarie 120 mc, martie 140 mc, aprilie 160mc. In luna mai s-au facut verificari in fiecare apartament, in beci, in gheuri, in canal unde se afla apometrul general, s-a sapat sant pentru a se observa daca intre apometru general si scara blocului sunt pierderi. Nu au fost gasite pierderi. Totusi, unde sunt acesti mc care lunar ni s-au facturat? Dupa aceste verificari, pe luna mai, nu au mai existat mc facturati ca si pierderi. Suspect, nu?
Intre timp s-a motat un alt apometru general, am solicitat catre RAGC Bacau control metrologic, care a iesit ok.

Intrebari: apartamentul care nu detine apometre, cat la suta din pausal plateste? Cum se calculeaza pausalul apa rece in aceste caz? Legal.
Cum am putea depista modul in care ni s-au inregisrat acei sute de mc in plus?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:01, 12 Iunie 2016
Vreti un raspuns am inteles...
Eu am sa va pun cateva intrebari:
1. Spuneti ca este un singur apartament care nu are montat apometru/apometre. Ce se intampla? Care este motivul ca acel proprietar nu si-a montat apometre, desi probabil aveti o hotarare a AG in acest sens?
2. Cat costa cei 120+140+160 mc care nu ies la socoteala - desi mie mi se pare o diferenta enorma ?
3. Daca raspundeti la intrebarea 2, va mai intreb, cam cate apometre puteti sa montati in apartamentul respectiv, cu tot cu montaj si alte materiale?

Eliminati si aceasta dilema, apoi daca diferentele sunt cam tot atat de mari, chemati o firma de instalatii, ce-a mai serioasa din Bacau sa va faca o expertiza si mai discutam!
Index contor scara - Suma indecsilor contoarelor = Cantitate necontorizata
In AG se stabileste un procent (de regula 10%) din cantitatea necontorizata tuturor ca si pierderi.
Deci pentru apartamentul necontorizat ramane de plata: Cantitatea necontorizata - 10%. Acesta este de fapt Pausalul.
Este foarte bine ce zice @zaganescu, insa aceasta metoda/procedura trebuie stabilita de catre comitetul ex. al asociatiei dvs. - ca prerogativa a acestuia!
Intocmiti un regulament de impartire a diferentelor si stipulati si acest lucru, insa intrebarea mea ramane: cum se face ca un singur proprietar nu si-a montat apometre, cand cu 300-400 mc (in doar trei luni), puteti sa va schimbati toti apometrele din scara si sa-i montati si lui o pereche de apometre...
Apartamentul care nu are apometru este locuit,foseste lunar apa ?
puteti sa va schimbati toti apometrele din scara si sa-i montati si lui o pereche de apometre

Da,ca masura de siguranta,se pot inlocui apometrele ,dar inlocuirea acestora nu garanteaza ca va dispare suplimentul de consum
Cine este interesat in consum necontorizat cunoaste cum poate consuma fara sa se inregistreze consumul
Ramane incertitudinea vis-a-vis de apartamentul necontorizat ,unde nu se cunoaste daca proprietarul va accepta ideea instalarii de apometre
Daca aveti cat de cat suspiciuni asupra posibilului locatar care sustrage apa,puteti sa il identificati si sa probati actiunea lui frauduloasa,dar aceasta necesita o verificare minutioasa,atent elaborata-cu participarea tacita a proprietarilor de buna credinta

Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2016
ynocentta, utilizator
montati pe cheltuiala blocului acele apometre.

Alte discuții în legătură

Proprietarul plătește apa rece cât înregistrează apometrul ... Magie1 Magie1 Proprietarul plătește apa rece cît înregistrează apometrul din apartament,pe scara sa înregistrat pierderi de 140 MC de apa și asociația vrea să ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa la o asociatie de proprietari calin felicia calin felicia De un an in fiecare luna la asociatia mea de proprietari imi pune pierderi de apa 16-22 lei/ luna. Acestea se calculeaza la suprafata apartamentului sau la ... (vezi toată discuția)