avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere duplicat certificat deces pentru acceptarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere duplicat certificat deces pentru acceptarea moștenirii

Buna seara, am o intrebare care necesita un raspuns urgent.
Pana acum aprox. 2 ani am locuit eu,sotia si 2 copii mici, impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere in Bucuresti (din 1978-2013), mai am o sora care din 1987 sa mutat cu sotul in alt apartament, tot din Bucuresti. Prin anul 2011, mama fiind intro stare de sanatate precara, am cerut ajutorul sorei mele, care venea in vizita odata la doua luni. Dupa aproape un an in care eu si sotia am avut grija de mama (cumparaturi, spalat...) sora a venit si a zis ca ea nu poata sa aiba grija si o interneaza la un azil. A venit intro zi in care eu nu eram acasa si a luat-o. Apoi dupa cateva luni, impreuna cu sotu ei, prin amenintari, m-a fortat practic sa imi cumpar un apartament si sa ma mut de acolo. Ei sunt ceva mai violenti (si verbal si fizic) si am plecat cu gandul "bine ca am scapat". Anul acesta prin primavara, am fost anuntat telefonic de catre sora de decesul mamei petrecut anul trecut. Am solicitat o intalnire pentru a deschide succesiunea. Eu am cerut o suma modica - 5.000E pentru renuntare, dar mi-a zis sa ii dau eu 10.000E sau sa renunt in favoarea unei rude (copilul ei in varsta de 32 de ani). Intre timp, la apartamentul in care eu locuisem atatia ani, a schimbat cheia, interzicandu-mi accesul. La cererea mea de a-mi da o copie dupa cheie a refuzat, cum ca a dus diverse lucruri acolo. Eu inca mai aveam bunuri lasate (2 calculatoare, covoare, carti si alte bunuri) si vroiam sa le recuperez. I-am cerut atunci sa deschida succesiunea pentru ca pusese mana pe toate actele. A refuzat, ca nu are timp si ca vrea sa o deschida dupa data de 12 iunie a.c., pentru a face un an si a impartii din lucrurile mamei. Nu a vrut sa imi comunice nici locul unde aceasta a decedat nici data precisa, insinuand ca ar fi fost internata la spitalul Elias si ca ar fi decedat undeva pe data de 15 iunie 2015. Recent, am aflat ca daca trece termenul de un an si NU dau macar o declaratie de acceptare, pot pierde tot in favoarea ei. Am fost la notar si acesta mi-a cerut duplicat dupa certificatul de deces.

Intrebare: cum pot afla data exacta si de unde pot ridica duplicatul de pe actul de deces?
Am fost, logic - sp. Elias, la sect. 1, am facut o cerere, iar dupa cele 7 zile am aflat ca data sau locul sunt incorecte. Stiu ca exista RNEAD - Registrul National de Evidenta a Actelor de Deces, cum se poate accesa acesta pentru a afla data si locul pentru a putea depune o cerere de eliberare a unui duplicat dupa actul de deces. Doresc sa fac o declaratie de acceptare dar fara duplicat nu am cum.
Dupa ce ca toata viata am suportat fel de rautati acum sa si pierd, mai ales intr-un apartament in care am investit timp, sentimente si bani (renovari, imbunatatirii).

Am inteles ca sunt ceva datorii la intretinere (desi nu sta nimeni acolo) si ca daca as plati o suma modica, aceasta ar fi considerata ca si o acceptare tacita din partea mea. Esta adevarat?
Dupa trecerea unui an de la presupusa data a decesului (15 iunie 2015), este totul pierdut sau ma pot adresa instantei?

Va multumesc si scuze de stilul de scris, dar sunt o fire linistita si toatea acestea imi produc o stare de indignare.
Cel mai recent răspuns: gheonicos , utilizator 16:11, 8 Iunie 2016
Buna seara, fie scoateti un duplicat al certificatului de deces si apoi mergeti la notar (dar o sa va ceara si alte acte de stare civila ca sa dovediti relatia de rudenie si descendenta).
Duplicatul certificatului de deces se eliberează, de către serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor, la cerere oricărui membru al familiei sau altei persoane indreptăţite ce vor anexa la cerere acte doveditoare. Atenţie, solicitarea unui duplicat presupune că decesul a fost deja înregistrat şi s-a eliberat deja un certificat de deces.
Acte necesare la primărie, pentru eliberarea unui duplicat de pe certificatul de deces:
- act de identitate (carte de identitate, buletin)
- timbru fiscal în valoare de 4 lei;
- cerere tip;

Fie faceti acte de acceptare tacita, gen plata impozite, intretinere, samd (practica judecatoreasca a admis in mod consecvent astfel de acte de acceptare), fie faceti acte de acceptare expresa, chiar si printr-un inscris sub semnatura privata, fie mai exista posibilitati prin notar sau executor judecatoresc (dar n-as vrea sa va complic), insa cel mai elocvent act este o cerere de chemare in judecata, asa cum este modelul de mai jos, il completati si il depuneti la instanta in termenul ramas la dispozitie.

Sediul materiei:
• Art. 1130 C. civ.
• Art. 1635-1649 C. civ
• Art. 148-151 C. proc. civ.
• Art. 192 C. proc. civ.
• Art. 194-195 C. proc. civ.

Petiția de ereditate

Instanţa .....

Domnule Preşedinte,

Subsemnatul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având următoarele date de contact ....., personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/reprezentat prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact .....
în contradictoriu cu pârâtul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având codul numeric personal ..... formulăm

CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA

prin care solicităm instanței să constate calitatea subsemnatului de moștenitor legal cu vocație universală/cu titlu universal/legatar universal ori cu titlu universal la moștenirea defunctului ..... și obligarea pârâtului deținător fără titlu al bunurilor succesorale ..... la restituirea acestora în deplină proprietate.


În fapt, arătăm că, la data de ....., a decedat autorul ....., aspect dovedit cu certificatul de deces, care se afla in posesia pârâţilor.
Masa succesorală rămasă de pe urma defunctului se compune din următoarele bunuri ....., aspect probat cu ..... (sau actele se află în posesia pârâţilor).
Defunctul a fost tată al subsemnatului și frate al pârâtului, aspect probat cu ...../prin testamentul autentificat sub nr. ...../...../...../..... la B.N.P.
Defunctul m-a desemnat legatar universal, astfel că pârâtul în calitate de frate/unchi etc. a fost implicit dezmoștenit ....., devenind străin de succesiune.
În momentul decesului autorului meu şi până la data de ..... eu m-am aflat în străinătate/internat în sanatoriul ..... neavând cunoştinţă de deces.
Pârâtul a solicitat deschiderea succesiunii autorului, pretinzând în mod fals că este unic moştenitor şi a obţinut certificatul de moştenitor , în temeiul căruia a intrat în posesia bunurilor succesorale.
Am solicitat pârâtului să-mi recunoască calitatea de unic moştenitor în calitate de descendent/legatar universal şi să-mi predea toate bunurile succesorale, dar a refuzat, motiv pentru care am fost nevoit să promovez prezenta cerere de chemare în judecată.

În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 1130-1131, art. 1635-1649 din C. civ.

În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri/probei testimoniale/probei cu interogatoriul pârâtului/probei cu expertiză judiciară în specialitatea….. .

În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în .... exemplare.

În cadrul probei testimoniale, indicăm în vederea audierii, în calitate de martori, pe numiţii ....., cu domiciliul în ....., pentru dovedirea următoarelor împrejurări de fapt ..... şi solicităm citarea acestora.

În cadrul probei cu interogatoriu, solicităm citarea pârâtului, persoană fizică , cu menţiunea personal la interogatoriu, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor art.358 din C. proc. civ., pentru dovedirea faptelor personale vizând ..... .

În cadrul probei cu expertiză în specialitatea ......, solicităm încuviinţarea următoarelor obiective : ..... .

Solicităm judecarea cauzei, în lipsă , în conformitate cu art. 411 alin.(1) pct.2 din C. proc. civ.
În conformitate cu art.453 din C. proc. civ., solicităm instanţei să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în ..... exemplare.
Anexăm dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de ..... şi procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare /copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii de reprezentant /extras din registrul public /extras, în copie legalizată, din actul care atestă dreptul de reprezentare .

Data, Semnătura ,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei

P.s. din modelul de mai jos excludeti tot ce excede nevoilor dvs., sau apelati la un jurist. Bafta!
Mersi pentru raspuns, intrebarea principala este cum pot scoate un duplicat al certificatului de deces, daca nu sunt sigur de data si de locul care mi-a fost spus. Deoarece refuza "nu vreau sa iti spun si gata" pentru a scoate acel duplicat trebuie sa fac o cerere undeva. Am fost la sect.1, am facut cerere si dupa 7 zile mi-sa comunicat ca: fie data, fie locul nu sunt corecte si sa caut datele corecte pentru a fi eliberat duplicatul. Unde sa caut datele corecte? Trebuie sa iau fiecare sector in parte? Si ce data sa pun, daca cea de 15 iunie 2015 nu mi-a fost furnizata incorect in mod voit? Exista un centru unic pe Bucuresti unde se poate depune o astfel de cerere ?
Serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor de unde a avut domiciliul defunctul,
ori asa cum v-am spus depuneti o cerere de chemare in judecata, care are acelasi efact, de acceptare expresa a mostenirii.
Mersi. Am fost la notar oentru a intreba daca pot face o declaratie de acceptare drepturi succesorale (eventual, pe propie raspundere) pentru ca dupa trecerea perioadei de un an de la deces (peste cateva zile), cand partea adversa va incerca sa faca actele de succesiune cu motivul ca eu as fi renuntat tacit, sa am o dovada ca eu nu am renuntat la drepturile mele.
Ca si acte eu pot prezenta C.I si certificatul de nastere al meu.
Mi-sa raspuns ca "trebuie sa aduceti un duplicat dupa..."
Bine dar daca nu stiu locul sigur unde a fost eliberat ( poate a fost la sect. 1 - am inteles ca decesul ar fi fost la spitaul Elias, sau la sect 5 unde a avut domiciliul) iar data ce mi-a fost spusa poate fi si ea falsa, cum pot afla unde sa fac cererea ?
Deci ma intorc de unde am plecat.
1 - In aceste conditii imi puteti spune mai multe despre: "faceti acte de acceptare expresa, chiar si printr-un inscris sub semnatura privata" ? Poate reusesc sa ma asigur in acest fel ca nu se va folosi de "renuntarea mea tacita".
2 - inteleg ca dupa trecerea termenului de un an in care (daca am duplicat dupa certificatul de deces - pe care nu am cum sa-l scot deoarece mi-se refuza furnizarea locului/datei decesului) pot face o cerere de chemare in judecata la care sa anexez cum ca am platit o suma oarecare din datoriile de la intretinere (confirmand astfel ca nu am renuntat tacit) ?
Multumesc anticipat
1) Acte cu valoare de acceptare expresa sub semnatura privata a mostenirii, poate fi o scrisoare adresata comostenitorilor, care contine o oferta de partaj voluntar a mostenirii sau o invitatie la partaj voluntar, ori o propunere de instrainare a bunului si impartire a banilor, sau asa cum v-am spus acte adresate instantei cu privire la mostenire sau cereri adresate in scris biroului notarial, care poarta data si numar de inregistrare, sau chiar cererea depusa in termen pentru eliberare duplicat certificat de deces, cu specificatia in vederea acceptarii mostenirii la notar ..., in principiu acte din care sa rezulte calitatea si intentia fara echivoc de a mosteni (eventual scrisorile trimise prin executor judecatoresc sau cu confirmare de primire cu posta, unde desigur exista riscul sa nu fie ridicate).
2) Da, v-am spus, si plata unor datorii ale mostenirii, impozite, etc pot valora acte de acceptare tacita a mostenirii, insa va revine sarcina probei si iar veti veni sa intrebati pe aici, cum se face.

Eu v-am spus sa mergeti la Serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor, iar dvs. imi spuneti ca ati fost la spitalul Elias, ce sa mai zic ...

Pierdeti vremea cu cautarea unor solutii la limita, in conditiile in care nu stiti ce aveti de facut, mergeti si depuneti la instanta o cerere de chemare in judecata a comostenitorilor si cu siguranta acesta este un act de acceptare a mostenirii fara echivoc.

Alte discuții în legătură

Nodel cerere de apel conform ncpc Ana_77 Ana_77 HRISTOS A ÎNVIAT! Doresc un model de cerere de apel conform NCPC pentru a putea solicita în instanță efectuarea unei expertize cu ... (vezi toată discuția)
Cerere in vederea acordarii de despagubiri pntru lipsa de folosinta ContSters345695 ContSters345695 Buna seara . Sunt proprietar pe o suprafata de 5000 mp intravilan si o portiune dintr-un imobil , dobijndite prin act de vinzare cumparare de la un verisor . ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)