Buna seara, fie scoateti un duplicat al certificatului de deces si apoi mergeti la notar (dar o sa va ceara si alte acte de stare civila ca sa dovediti relatia de rudenie si descendenta).
Duplicatul certificatului de deces se eliberează, de către serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor, la cerere oricărui membru al familiei sau altei persoane indreptăţite ce vor anexa la cerere acte doveditoare. Atenţie, solicitarea unui duplicat presupune că decesul a fost deja înregistrat şi s-a eliberat deja un certificat de deces.
Acte necesare la primărie, pentru eliberarea unui duplicat de pe certificatul de deces:
- act de identitate (carte de identitate, buletin)
- timbru fiscal în valoare de 4 lei;
- cerere tip;
Fie faceti acte de acceptare tacita, gen plata impozite, intretinere, samd (practica judecatoreasca a admis in mod consecvent astfel de acte de acceptare), fie faceti acte de acceptare expresa, chiar si printr-un inscris sub semnatura privata, fie mai exista posibilitati prin notar sau executor judecatoresc (dar n-as vrea sa va complic), insa cel mai elocvent act este o cerere de chemare in judecata, asa cum este modelul de mai jos, il completati si il depuneti la instanta in termenul ramas la dispozitie.
Sediul materiei:
• Art. 1130 C. civ.
• Art. 1635-1649 C. civ
• Art. 148-151 C. proc. civ.
• Art. 192 C. proc. civ.
• Art. 194-195 C. proc. civ.
Petiția de ereditate
Instanţa .....
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având următoarele date de contact ....., personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/reprezentat prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact .....
în contradictoriu cu pârâtul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având codul numeric personal ..... formulăm
CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA
prin care solicităm instanței să constate calitatea subsemnatului de moștenitor legal cu vocație universală/cu titlu universal/legatar universal ori cu titlu universal la moștenirea defunctului ..... și obligarea pârâtului deținător fără titlu al bunurilor succesorale ..... la restituirea acestora în deplină proprietate.
În fapt, arătăm că, la data de ....., a decedat autorul ....., aspect dovedit cu certificatul de deces, care se afla in posesia pârâţilor.
Masa succesorală rămasă de pe urma defunctului se compune din următoarele bunuri ....., aspect probat cu ..... (sau actele se află în posesia pârâţilor).
Defunctul a fost tată al subsemnatului și frate al pârâtului, aspect probat cu ...../prin testamentul autentificat sub nr. ...../...../...../..... la B.N.P.
Defunctul m-a desemnat legatar universal, astfel că pârâtul în calitate de frate/unchi etc. a fost implicit dezmoștenit ....., devenind străin de succesiune.
În momentul decesului autorului meu şi până la data de ..... eu m-am aflat în străinătate/internat în sanatoriul ..... neavând cunoştinţă de deces.
Pârâtul a solicitat deschiderea succesiunii autorului, pretinzând în mod fals că este unic moştenitor şi a obţinut certificatul de moştenitor , în temeiul căruia a intrat în posesia bunurilor succesorale.
Am solicitat pârâtului să-mi recunoască calitatea de unic moştenitor în calitate de descendent/legatar universal şi să-mi predea toate bunurile succesorale, dar a refuzat, motiv pentru care am fost nevoit să promovez prezenta cerere de chemare în judecată.
În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 1130-1131, art. 1635-1649 din C. civ.
În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri/probei testimoniale/probei cu interogatoriul pârâtului/probei cu expertiză judiciară în specialitatea….. .
În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în .... exemplare.
În cadrul probei testimoniale, indicăm în vederea audierii, în calitate de martori, pe numiţii ....., cu domiciliul în ....., pentru dovedirea următoarelor împrejurări de fapt ..... şi solicităm citarea acestora.
În cadrul probei cu interogatoriu, solicităm citarea pârâtului, persoană fizică , cu menţiunea personal la interogatoriu, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor art.358 din C. proc. civ., pentru dovedirea faptelor personale vizând ..... .
În cadrul probei cu expertiză în specialitatea ......, solicităm încuviinţarea următoarelor obiective : ..... .
Solicităm judecarea cauzei, în lipsă , în conformitate cu art. 411 alin.(1) pct.2 din C. proc. civ.
În conformitate cu art.453 din C. proc. civ., solicităm instanţei să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în ..... exemplare.
Anexăm dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de ..... şi procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare /copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii de reprezentant /extras din registrul public /extras, în copie legalizată, din actul care atestă dreptul de reprezentare .
Data, Semnătura ,
Domnului Preşedinte al Judecătoriei
P.s. din modelul de mai jos excludeti tot ce excede nevoilor dvs., sau apelati la un jurist. Bafta!
1) Acte cu valoare de acceptare expresa sub semnatura privata a mostenirii, poate fi o scrisoare adresata comostenitorilor, care contine o oferta de partaj voluntar a mostenirii sau o invitatie la partaj voluntar, ori o propunere de instrainare a bunului si impartire a banilor, sau asa cum v-am spus acte adresate instantei cu privire la mostenire sau cereri adresate in scris biroului notarial, care poarta data si numar de inregistrare, sau chiar cererea depusa in termen pentru eliberare duplicat certificat de deces, cu specificatia in vederea acceptarii mostenirii la notar ..., in principiu acte din care sa rezulte calitatea si intentia fara echivoc de a mosteni (eventual scrisorile trimise prin executor judecatoresc sau cu confirmare de primire cu posta, unde desigur exista riscul sa nu fie ridicate).
2) Da, v-am spus, si plata unor datorii ale mostenirii, impozite, etc pot valora acte de acceptare tacita a mostenirii, insa va revine sarcina probei si iar veti veni sa intrebati pe aici, cum se face.
Eu v-am spus sa mergeti la Serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor, iar dvs. imi spuneti ca ati fost la spitalul Elias, ce sa mai zic ...
Pierdeti vremea cu cautarea unor solutii la limita, in conditiile in care nu stiti ce aveti de facut, mergeti si depuneti la instanta o cerere de chemare in judecata a comostenitorilor si cu siguranta acesta este un act de acceptare a mostenirii fara echivoc.