avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere duplicat certificat deces pentru acceptarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere duplicat certificat deces pentru acceptarea moștenirii

Buna seara, am o intrebare care necesita un raspuns urgent.
Pana acum aprox. 2 ani am locuit eu,sotia si 2 copii mici, impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere in Bucuresti (din 1978-2013), mai am o sora care din 1987 sa mutat cu sotul in alt apartament, tot din Bucuresti. Prin anul 2011, mama fiind intro stare de sanatate precara, am cerut ajutorul sorei mele, care venea in vizita odata la doua luni. Dupa aproape un an in care eu si sotia am avut grija de mama (cumparaturi, spalat...) sora a venit si a zis ca ea nu poata sa aiba grija si o interneaza la un azil. A venit intro zi in care eu nu eram acasa si a luat-o. Apoi dupa cateva luni, impreuna cu sotu ei, prin amenintari, m-a fortat practic sa imi cumpar un apartament si sa ma mut de acolo. Ei sunt ceva mai violenti (si verbal si fizic) si am plecat cu gandul "bine ca am scapat". Anul acesta prin primavara, am fost anuntat telefonic de catre sora de decesul mamei petrecut anul trecut. Am solicitat o intalnire pentru a deschide succesiunea. Eu am cerut o suma modica - 5.000E pentru renuntare, dar mi-a zis sa ii dau eu 10.000E sau sa renunt in favoarea unei rude (copilul ei in varsta de 32 de ani). Intre timp, la apartamentul in care eu locuisem atatia ani, a schimbat cheia, interzicandu-mi accesul. La cererea mea de a-mi da o copie dupa cheie a refuzat, cum ca a dus diverse lucruri acolo. Eu inca mai aveam bunuri lasate (2 calculatoare, covoare, carti si alte bunuri) si vroiam sa le recuperez. I-am cerut atunci sa deschida succesiunea pentru ca pusese mana pe toate actele. A refuzat, ca nu are timp si ca vrea sa o deschida dupa data de 12 iunie a.c., pentru a face un an si a impartii din lucrurile mamei. Nu a vrut sa imi comunice nici locul unde aceasta a decedat nici data precisa, insinuand ca ar fi fost internata la spitalul Elias si ca ar fi decedat undeva pe data de 15 iunie 2015. Recent, am aflat ca daca trece termenul de un an si NU dau macar o declaratie de acceptare, pot pierde tot in favoarea ei. Am fost la notar si acesta mi-a cerut duplicat dupa certificatul de deces.

Intrebare: cum pot afla data exacta si de unde pot ridica duplicatul de pe actul de deces?
Am fost, logic - sp. Elias, la sect. 1, am facut o cerere, iar dupa cele 7 zile am aflat ca data sau locul sunt incorecte. Stiu ca exista RNEAD - Registrul National de Evidenta a Actelor de Deces, cum se poate accesa acesta pentru a afla data si locul pentru a putea depune o cerere de eliberare a unui duplicat dupa actul de deces. Doresc sa fac o declaratie de acceptare dar fara duplicat nu am cum.
Dupa ce ca toata viata am suportat fel de rautati acum sa si pierd, mai ales intr-un apartament in care am investit timp, sentimente si bani (renovari, imbunatatirii).

Am inteles ca sunt ceva datorii la intretinere (desi nu sta nimeni acolo) si ca daca as plati o suma modica, aceasta ar fi considerata ca si o acceptare tacita din partea mea. Esta adevarat?
Dupa trecerea unui an de la presupusa data a decesului (15 iunie 2015), este totul pierdut sau ma pot adresa instantei?

Va multumesc si scuze de stilul de scris, dar sunt o fire linistita si toatea acestea imi produc o stare de indignare.
Cel mai recent răspuns: gheonicos , utilizator 16:11, 8 Iunie 2016
Final. In primul rand multumesc mult, sunt lamurit. Scuze daca am fost inteles gresit. Bazandu-ma pe faptul ca mi-a fost transmis ca mama a fost internata in spitalul Elias, am presupus ca tot acolo a si decedat. Astfel, am fost la biroul starii civile sect. 1 unde am facut o cerere de eliderare a unui duplicat dupa actul de deces. Dupa cele 7 zile programate, am revenit cu numarul de inregistrare si mi-sa comunicat ( la biroul de eliberarii ... starea civila sect. 1) ca data sau locul este gresit. Atunci am intrat in panica stiind ca se apropie termenul si nu am sansa de a putea deschide/accepta siccesiunea.
Din pacate, doamna de la primarie m-a intrebat ce fac cu acea cerere, o pastrez sau o caseaza. Nu am siut si am lasat-o acolo. Daca o mai pastram (era datata si cu nr. de inregistrare) acum imi folosea.
Acum ma voi duce la sectorul 5, unde avea ultimul domiciliu si voi face si acolo o cerere. Daca sora a inregistrat decesul acolo, este perfect, imi va fi eliberat duplicatul, daca nu, macar voi avea o dovada ca am intentia de a accepta mostenirea.
Asa cum am mai spus, banuiesc ca mi-au fost date intentionat gresit datele (locul si data decesului) tocmai pentru a trece termenul.
Inca o data multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nodel cerere de apel conform ncpc Ana_77 Ana_77 HRISTOS A ÎNVIAT! Doresc un model de cerere de apel conform NCPC pentru a putea solicita în instanță efectuarea unei expertize cu ... (vezi toată discuția)
Cerere in vederea acordarii de despagubiri pntru lipsa de folosinta ContSters345695 ContSters345695 Buna seara . Sunt proprietar pe o suprafata de 5000 mp intravilan si o portiune dintr-un imobil , dobijndite prin act de vinzare cumparare de la un verisor . ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)