Buna seara
As dori sa stiu care e durata maxima a suspendarii cim dat fiind faptul ca s-a comunicat ca se suspenda pana la solutionarea litigiului(mentionez ca este vorba de colegele mele) si inca un raspuns sec "pana cand decide domnul director"
As dori sa stiu daca acesta se poate suspenda pe durata celor 30 de zile in care angajatorul trebuie sa dea decizia cercetarii disciplinare(sau poate astepta si 6 luni?)
Va multumesc
Conform art. 52 Codul muncii, CIM poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
"a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detaşării."
Nu stiu exact care ar fi cazul dvs., presupun ca va incadrati la a) sau c).
Ca si sanctiune disciplinara, CIM poate fi suspendat pentru maxim 10 zile lucratoare.
In termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator, despre abaterea savarsita de catre salariat, va emite decizia de sanctionare. Aceasta va fi comunicata in 5 zile, salariatului.
deci e vorba de suspendarea contractului de munca pe durata cercetarii disciplinare.
Avand in vedere ca decizia de sanctionare se poate da legal in termende 30 de zile de la inregistrarea referatului cu propunerea de sanctionare, aceasat suspendare poate opera doar cel mult aceste 30 de zile.
Cele 6 luni la care vareferiti sunt un termen maxim in care o decziie de sanctinare poate fi legal emisa in functie de data la care a fost savarsita fapta repsectiva.
Adica fapta a fost savarsita de ex in ainuarie 2009 , dar referatul privind aceasat fapta s-a initia doar in 1 iunie 2009, referat prin care fapta a fosta adusa la cunostinta. In termentot de 30 de ziel de la dat referatului, conducerea poate emite inca decizia de sanctionare pana in 30 iunie.
IN situatie in care nu se respoecta aceste termene, decizie este emisa ilegal si poate fi contestat si anulata in instanta.
Instiintare
pogolino
D-lui....... Avand in vedere prevederile art.49, al.(4) si art. 52, al.(1) lit.c) din Codul Muncii, va aducem la cunostiinta ca incepand cu data de 30.09.2005 ... (vezi toată discuția)