avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu in preaviz

Buna ziua,

sunt in perioada de preaviz in urma demisiei. Intrucat mai am zile de concediu neefectuate, I-am cerut angajatorului posibilitatea de a beneficia de ele. Problema este ca acesta insista ca daca mi le iau, trebuie sa imi prelungeasca preavizul. Eu nu stiu sa fie asa, la niciun alt loc de munca nu mi s-a mai dat aceasta replica.
Puteti va rog sa imi oferiti o baza legala care sa ma ajute sa ii dovedesc angajatorului ca se insala?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 8 Iunie 2016
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Astfel, este posibil ca in perioada de preaviz sa va luati concediu de odihna.

Concediu de odihna nu prelungeste durata preavizului , el se poate suprapune cu perioada de preaviz.

Baza legala o constituie interpretarea situatilor in care c.i.m. este suspendat si art.81 alin.6 C.mun. : In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Multumesc mult pentru raspuns,
Exact la fel stiam si eu - faptul ca zilele de concediu de odihna nu suspenda/prelungesc preavizul.
I-am comunicat angajatorului acest lucru si acum imi aduce alt contraargument: daca as fi solicitat concediul inainte de depunerea preavizului, ar fi fost ok; cum insa eu il solicit dupa depunerea preavizului, nu mai este ok, nu mai am dreptul sa beneficiez de zile libere.
L-am intrebat in ce temei legal face aceasta afirmatie si refuza sa mi-l ofere, pe motiv ca "stie el ca asa este".
Subliniez ca nu este vorba despre un refuz al unor zile de concediu solicitate ci efectiv despre incapatanarea angajatorului de a sustine ca eu nu am dreptul la acestea.
Chiar doresc sa stiu: exista vreo diferenta evidentiata legal intre solicitarea concediului inainte respectiv dupa depunerea preavizului?
ariadna177 a scris:

...
Chiar doresc sa stiu: exista vreo diferenta evidentiata legal intre solicitarea concediului inainte respectiv dupa depunerea preavizului?

Nu exista nicio astfel de diferenta prevazuta in legislatie.

Puneti sa-i spuneti acelui angajator sa va arate si baza legala a sustinerii lui .
Multumesc inca o data pentru raspuns.

I-am solicitat deja acest lucru, m-am dus cu legislatia la el ca sa imi arate exact unde scrie ceea ce sustine dar degeaba, nu am cu cine, efectiv refuza sa "mai vorbeasca cu mine pe aceasta tema pentru ca el stie ca are dreptate."
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
ariadna177, utilizator
1. Ar fi bine pentru angajator sa va acorde CO in timpul preavizului, ar scapa de o cheltuiala in plus.

2. In caz contrar va trebui sa va compenseze in bani concediul de odihna cuvenit si neefectuat la data incetarii contractului individual de munca (CIM).

Alte discuții în legătură

Zile de concediu neefectutate AlexSlevin AlexSlevin Buna ziua, Este sau nu dreptul meu ca angajat sa aleg daca vreau sa fiu platit pentru zilele de concediu neefectuate in momentul in care mi se incheie ... (vezi toată discuția)
Preaviz adinutza.2008 adinutza.2008 Daca inceteaza raporturile de munca in temeiul art.55, lit.b codul muncii, pot ca in perioada de preaviz(15 zile) sa imi iau concediu de odihna sau un concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)