avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aparare in dosar penal fals, uz de fals, abuz in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aparare in dosar penal fals, uz de fals, abuz in serviciu

Doresc sa stiu daca intr-un dosar penal deschis pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals care er fi pedeapsa maxima si daca poate fi pronuntata cu suspendare? Mentionez ca persoana nu a avut condamnari sau situatii speciale cu legea.
Acuzatia vine ca urmare a faptului ca a dat cateva foi cu antet si stampila (angajatorului) plus pe una semnata de aceasta in original, unei altei persoane pe care aceasta la folosit ulterior pentru a demonstra ca este angajata la scocietatea unde lucreza persoana inculpata si pentru as obtine un aviz de libera practica ca (asistent medical). S-a constat ca ulterior persoana care s-a folosit de acele hartii de la inculpat, le-a t"ransformat" intr-un contract de munca pentru a domonstra ca era agajata la societatea unde lucra inculpatul.
Situatia de fata este ca inculpatul dat in judecata de catre angajator pentru abuz in serviciu si fals si uz de fals.
Cand s-a savarsit fapta? Care este incadrarea juridica, mai precis (falsul de obicei absoarbe abuzul in serviciu si nu se prea pot retine impreuna)? A consultat cineva dosarul de inculpat, ce scrie in el, cu privire la fapta? In cazul prezentat nu putem vorbi de uz de fals cu privire la persoana care "a dat hartiile cu stampila pe ele", ci de participatie penala (mai precis complicitate la infractiune) la fals material in inscrisuri oficiale sau la fals in inscrisuri sub semnatura privata, etc dar trebuie sa stim exact ce-i acolo. Ok?
1. Documentul este antedatat acum 2ani de catre cel pe care le-a folosit in final, insa persoana care a dat acele documente fizic cu stampila si antet mentioneaza ca acum un an.
2. Ar fi fost falsificate una din semnaturile conducatorului unitatii, insa apare si o semnatura a acekei persoane care a incredintat foile, celui pe care le-a uzitat in final.
3. In momentul de fata este doar incadrare de abuz in serviciu si uz de fals?
1) Da in principiu, am inteles. V-am intrebat cand s-a savarsit fapta ca sa vedem ce lege este aplicabila (caci s-au mai schimbat incadrarile), dar m-am lamurit acum. Este important de stiut ce functie avea inculpatul, dar si unitatea in care lucreaza, pentru ca pedepsele sunt mai mari daca vorbim de functionar public si instituitie publica sau de interes public.
2) V-am spus, in dosarul inculpatului se vede incadrarea faptei, caci daca vorbim de fals in inscrisuri sub semnatura privata (cum imi pare mie ca este) pedeapsa poate fi amenda penala sau inchisoarea, dar daca vorbim de fals material in inscrisuri oficiale pedeapsa este doar inchisoarea, ceea ce schimba mult datele problemei, asta este motivul pentru care trebuie sa stim amanunte. Daca este functionar public este grav.
3) La acest punct mi-ati adresat o intrebare sau faceti o afirmatie?
Dpmdv, uzul de fals trebuie sa stea langa o infractiune de fals si nu langa abuz in serviciu (asa cum v-am spus si in primul mesaj), dar pana nu va uitati in dosar sau sa veniti cu informatii mai clare, nu prea putem spune multe.
Este de la sine inteles ca cea mai buna solutie este sa dea dovada de buna credinta si sa colaboreze cu organul judiciar.
Buna ziua,
Statutul inculpatului era de angajat la institutia privata (cu pricina) dar si de angajat la o institutie publica. Insa in problema sunt implicati, institutia privata, inculpatul si persoana care s-a folosit de acel material fals.
In aceasta situatie, care este incadrarea si daca exista modalitatea suspendarii executarii pedepsei.
Depinde in ce calitate a savarsit fapta (ca simplu angajat sau ca functionar public, eu banuiesc ca in calitate de angajat al firmei private), insa, fara sa vedem probe, as spune ca, daca a stiut la ce serveste actul, poate fi retinuta participatia penala tipica sub forma complicitatii la fals in inscrisuri sub semnatura privata, pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Cat priveste modalitatea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei, apreciez ca poate fi dispusa, daca sunt intrunite conditiile cu privire la persoana infractorului (celelalte conditii sunt indeplinite), intre care cea mai importanta este sa nu fie recidivist, dar si altele (pe care presupun ca le indeplineste). Repet, trebuie sa se comporte cu buna credinta si sa nu incerce zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului (cel care a falsificat si folosit inscrisul).

Alte discuții în legătură

Fals sau nu? miha13 miha13 Buna ziua! Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i ... (vezi toată discuția)
Falsificare semnatura Medu Medu Angajatorul a falsificat semnaturile angajatilor sai atunci cand i-a trecut de la 8 ore la 4 ore de munca pe zi. Doresc sa stiu daca aceasta fapta intruneste ... (vezi toată discuția)
Fapta penala andrutzi andrutzi Se poate incadra la fapte penale, fapta prin care un functionar primeste o cerere, o inregistreaza, prin anumite artificii si xeroxare ii schimba continutul, ... (vezi toată discuția)