avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... probleme eliberare diploma licenta
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

probleme eliberare diploma licenta

Am o problema destul de complicată legată de sistemul universitar din România.

M-ar ajuta foarte mult o parere avizata, in contextul in care am incercat sa solicit implicarea prorectorului pentru probleme studentesti din ULBS, Ministerului Educatiei, si am adresat o petitie institutiei Avocatului Poporului.

După absolvirea studiilor de licență (2012), universitatea (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu)a întârziat să-mi elibereze diploma cu aproximativ un an și jumătate.
Chiar și așa diploma pe care am primit-o prezintă numeroase greșeli. Am încercat să cer înlocuierea acesteia de atunci și până în prezent, fără succes însă.

M-am înscris la două programe de master în cadrul unei alte universități-SNSPA, unul în 2012 când adeverința încă era valabilă și unul în 2013 când adeverința era expirată teoretic(la momentul respectiv le-am prezentat problema și mi s-a spus că nu reprezintă un impediment-am un e-mail cu răspunsul secretariatului la acel moment).

În momentul absolvirii, în vara anului 2014, universitatea nu îmi eliberase încă diploma ca să pot intra în examenul de disertație.

SNSPA-ului nu-i pasă, mai exact s-au răzgândit și mi-au spus că a fost greșeala mea să mă înscriu la master cu acea adeverință care nu mai era valabilă; însă nu e doar problema mea pentru că cei doi ani i-am urmat pe locuri finanțate de la buget.

Aș dori să știu dacă masterul la care m-am înscris mai puțin legal va fi recunoscut?
Cum pot obliga unversitatea sa-mi elibereze o altă diplomă de licență?
Cu ce diplomă ar trebui să-mi completez dosarul/dosarele pentru disertație?
Mă afectează în vreun fel dacă o schimb după ce îmi susțin examenul de disertație?

Am luat legatura cu biroul care mi-a eliberat diploma si sunt dispusi sa imi inlocuiasca diploma doar daca o predau pe cea eliberata initial. Insa daca le predau diploma eliberata initial cu greseli, nu voi putea dovedi ulterior culpa facultatii, fara documentul original; vor putea spune ca eu l-am pierdut si de aceea am cerut ulterior o alta diploma.

Daca declar diploma initiala pierduta (pentru a obtine un act fara greseli cu care sa ma inscriu la examenul de disertatie), voi putea sa o utilizez ulterior ca proba pentru a dovedi greseala facultatii?

Personal nu vad cum as putea iesi din acest cerc vicios.
Am încercat să iau legătura cu Ministerul Educației; deasemenea și-au declinat responsabilitatea motivând faptul că universitățile au autonomie.

Mă deranjează enorm de mult această situație. Cel mai mult mă afectează faptul că neavând o diplomă de licență în variantă finală nu pot lucra în domeniul în care m-am pregătit și nu îmi pot termina masterele începute.
Deasemeneafaptul că nu am avut o diplomă de licență mi-a limitat opțiunile pe care le aveam în continuarea studiilor.
SNSPA-ul a fost singura universitate care m-a primit la master în condițiile în care nu dispuneam de un act de studii valabil.

Pentru diverse proiecte sau locuri de muncă la care aș dori să aplic mi se solicită diploma de licență - pe care nu o am decât într-o formă care pune în discuție credibilitatea mea și a universității ( are foarte multe greșeli grave).
Mai exact, aș dori să plec la studii în afara țării, dar îmi e imposibil să aplic pentru burse cu specimenul de diplomă de licență pe care îl am în prezent și masterele nefinalizate.

Mentionez ca nu e vorba de probleme legate de acreditare, ci doar de incompetenta si e un caz izolat, fostii mei colegi nu au avut aceasta problema (ca fapt divers pentru adeverinta provizorie de absolvire a trebuit sa ma rog de ei aproximativ doua luni).

In ceea ce priveste drepturile care mi-au fost incalcate pot mentiona faptul ca in tot acest timp in care nu am avut un act de absolvire valabil:

- nu am putut aplica pentru burse de studiu in strainatate

- nu m-am putut inscrie la programe de master

- nu m-am putut angaja pe posturi specifice absolventilor de studii superioare

- nu am putut urma alte tipuri de cursuri post-universitare

- am ratat o multime de programe adresate proaspetilor absolventi, care vizau clar perioada de un an după absolvire.

Iar din cele prezentate mai sus decurg o multime de alte probleme de natura materiala, sociala si privind credibilitatea mea pe piata muncii. In concluzie evolutia mea profesionala si academica a stagnat.

Am terminat ca sefa de promotie, daca va fi nevoie pot demonstra faptul ca mi-a fost afectata evolutia in plan profesional.In plus, nu stiu daca masterul la care m-am inscris cu adeverinta (cand aceasta nu mai era valabila) va fi recunoscut.

Recent, Ministerul Afacerilor Externe nu a acceptat adeverinte expirate in cadrul dosarului pentru concurs din primăvara acestui an, prin urmare exista un precedent și avem două instituțiii de stat care interpretări diferite.

Mai mult, știu un caz în care unei persoane i-a fost refuzată înscrierea la doctorat pe motiv că în momentul înscrierii la master nu avea dosarul eligibil, cu toate că terminase masterul respectiv și și-a obținut diploma de absolvire (UBB din Cluj mai exact)

Prin urmare, chiar dacă SNSPA-ul nu va avea nicio problemă în a-mi elibera diploma de absolvirea a masterului, mă aștept să întâmpin probleme la înscrierea la doctorat, mai ales dacă voi opta pentru un program din străinătate.

Aș dori să mai menționez faptul că nu am statut de student și nu îmi permit un avocat pentru a rezolva situația.
Aș dori un sfat referitor la cum aș putea ieși din acest cerc vicios. Deasemenea consider că nu m-ar avantaja deloc un scandal mediatic.

Vă mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Master nefinalizat MCM1 MCM1 Stimați domni, In anul 2006 m-am înscris la cursurile ID ale unei facultati din cadrul unei universități private. În anul 2009 am absolvit ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru functionari publici fetcu costel fetcu costel Buna zi am terminat o facultate in profil economic,in anul 2008.As vrea sa stiu daca pentru a fi trecut ,de la incadrarea de acum cu studii medii,intr-o ... (vezi toată discuția)
Examen disertatie dianam5 dianam5 Intentionez sa ma inscriu la un examen de disertatie cu o copie legalizata a diplomei de licenta (chiar facultatea solicita copie). Ce repercursiuni pot ... (vezi toată discuția)