avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot deveni coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot deveni coasigurat

Buna ziua!
De curand sotul meu s-a angajat si vreau sa devin coasigurat pentru ca sunt insarcinata si trebuie sa fiu coasigurata pentru a face niste analize.
La munca la sotul meu i-a spus sa mergem la circa financiara sa cerem o dovada precum ca nu am niciun venit.
Problema e ca nu stim unde e,noi suntem din Oras Popesti-Leordeni,Judet Ilfov.
Iar dupa ce mergem la circa financiara,dovada aceea trebuie sa o duca sotul la munca si apoi cu dovada de la munca de la el,doctora de famile ne-a spus sa mergem la Casa Nationala De Asigurari Si Sanatate(care am inteles ca e undeva pe la Titeica) sa dovedesc acolo ca sunt insarcinata.
Daca duce sotul duce dovada aceea la munca ca nu am niciun venit,am auzit ca pot intra automat dupa o luna ca si coasigurat si nu mai trebuie sa merg la CNAS.
Pana la urma cum ar trebuii sa procedez si unde anume se afla circa financiara daca puteti sa imi spuneti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina271 , utilizator 19:02, 29 Iunie 2016
Corina271 a scris:

Buna ziua,revin iar cu o intrebare daca sotul duce la locul de munca documentele care mi le-ati spus
- O declarație pe propria răspundere a salariatului;
- Copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
- Copia actului care atestă relația de rudenie între salariat și coasigurat;
- Alte documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana coasigurată nu realizează venituri impozabile (acestea se obțin de la Administrația Financiară de care aparține coasiguratul);
- O declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că acesta nu obține venituri proprii.
de ce mai trebuie sa mergem si la CNAS? nu ma baga automat ca si coasigurat?



In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.

Este suficient ca sotul sa le prezinte angajatorului,acesta are obligatia de a va include in declaratie ceea ce va confera statut de coasigurat.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
Corina271 a scris:

Si inca ceva daca ma puteti ajuta,dvs mi-ati spus sa merg la CNAS ILFOV,stiti cumva de ce doctora de familie mi-a spus sa merg la CNAS Municipiul Bucuresti care se afla undeva pe la Titeica?




Daca angajatorul sotului vireaza contributiile la Ilfov,aceea este casa de sanatate unde veti figura ca coasigurat al asiguratului salariat.
Medicul de familie v-a spus de CASMB (a mun. Bucuresti) ,pentru ca e posibil ca ea sa se afle in contract cu aceasta casa de sanatate,dar asta nu va afecteaza pe dvs.
buna ziua,revin iar cu o intrebare
am fost la administratia financiara unde mi-a dat o adeverinta precum ca nu am niciun venit,am facut copie iar copia iam dat-o sotului sa o duca la munca si acum trebuie sa asteptam vreo foaie ceva de la munca precum ca ma luat in evidenta sau ceva de genul si apoi sa mergem la cnas? sau pot merge doar cu actul de identitate,certificatul de casatorie si adeverinta asta precum ca nu am niciun venit? ca acum nu stim ce sa facem mai departe sa asteptam ceva de la munca sau sa mergem cu tot ce avem la cnas? pentru ca eu trebuie sa fac neaparat niste analize si de aceea va intreb.
Ati fost informata asupra actelor pe care sotul trebuie sa le depuna la angajator.
In baza acestor documente, coasiguratul salariatului,adica dvs sunteti declarata de angajator in declaratia 112.
Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate! adica nu trebuie sa mergeti acolo
Salariații si coasiguratii acestora apar asigurați în baza de date exclusiv pe baza raportărilor efectuate de către angajatori catre ANAF-finante si ulterior, retransmise de catre ANAF la CASA DE SANATATE. Dupa ce veti fi raportata,asta se va intampla luna viitoare cand angajatorul va depune urmatoarea declaratie,sotul va solicita de la angajator o adeverinta tip care va atesta statutul dvs de asiguratcu care va veti prezenta la medic!

Sper ca am fost clara : 1 Nu mergeti la casa de sanatate; 2. Ati depus actele la angajator,acesta se va ocupa de rest,sotul doar sa se informeze de la locul de munca cand veti fi raportata in declaratie si sa solicite adeverinta cu care mai apoi sa va prezentati la medic
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
Multumesc frumos,mie mi sa spus aici pe site si doctora de familie ca trebuie sa merg si la cnas ca nu ma baga nimeni automat in baza de date precum ca sunt coasigurata.
Macar acum stiu ca dupa ce ii da adeverinta aia sotului merg direct la medicul de famile ca mie tare greu fiind insarcinata si cu inca un bebe dupa mine sa ma duc si sa ma duc asa degeaba si pe la cnas.

Alte discuții în legătură

Coasigurat la sistemul public de sanatate stelach stelach Buna ziua, Un salariat, solicita inscrierea sotiei , la asigurarile de sanatate ca si coasigurat. ce documente trebuie sa solicit salariatului pentru sotie, ... (vezi toată discuția)
Dovada calitatii de asigurat fara plata contributiei sybilazur sybilazur Buna ziua! As dori sa stiu daca dupa incetarea perioadei de primire a indemnizatiei de somaj, sunt obligata sa depun vreo declaratie la Casa Nationala de ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicală pt persoană fără venit AnnaMariiia AnnaMariiia Bună seara! Cât costă, ce acte trebuiesc să pot să îi fac tatei (dacă merge să îi fac eu, el fiind imobilizat la pat) asigurarea medicală? Știu că ... (vezi toată discuția)