avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cuantum pensie intreţinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cuantum pensie intreţinere minor

În situaţia în care părintele care are obligaţia plăţii pensiei de intreţinere prezintă în instanţă documente care atestă că în cele 6 luni luate în calcul veniturile i-au fost diminuate de concedii de boală şi concedii pentru creşterea copilului, este corect ca pensia de intreţinere să se calculeze raportat la netul primit doar pentru zilele efectiv lucrate?
Un părinte care se află în pensie de boală nu mai este obligat la pensie de intreţinere minor?
Un părinte aflat în concediu de creştere minor până la 2 ani nu mai este obligat la plata pensiei alimentare pentru copilul său înainte născut?
Mulţumesc.
Am citit legea, este vorba de interpretare. Unii susţin că indemnizaţia de creştere copil nu se consideră venit şi nici banii din concediul de boală, acordat de asigurările de sănătate.
Art.529 nu precizează ce cuprinde "venitul net lunar".
Daca legea nu distinge, nici instanta nu ar trebui sa distinga (la valoare de principiu de drept).

Pe de alta parte, art.729 CPC (aflat in capitolul referitor la urmarirea silita mobiliare)- alin 7- Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire indemnizatie crestere copil vatafuflorentina vatafuflorentina Buna ziua,am o datorie catre banca brd si ieri am verificat cardul si am constatat ca apare suma restanta pe care o am de dat,intrebarea mea este imi pot face ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie de boala DanyD DanyD Poate fi urmarita silit pensia de boala? (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere si plecarea in strainatate Cadrian70 Cadrian70 Am pensie stabilita in cota procentuala 25% din venitul net realizat. Tinand seama ca pensia de intretinere se stabileste si in functie de nevoia debitorului ... (vezi toată discuția)