avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Sunt in concediu creștere copil. In 09.09.2016 fetita împlinește 2 ani. In concediu am intrat din somaj. As vrea sa va intreb trebuie sa mai fac ceva acte pentru a reintra in somaj. Si inca ceva daca tatăl renunta la luna lui de concediu trebuie sa anunt undeva? Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: IrinaGabriela , utilizator 10:51, 13 Iunie 2016
1. Va trebui sa va adresati AJOFM-ului, pentru reluarea platii indemnizatiei de somaj.

Legea 76/2002
art.45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
......
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....

(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

2. Va trebui sa anuntati AJPIS-ul ca tatal nu doreste sa intre in CCC.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.4^1
....
(8) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).
Buna ziua. Eu am nascut pe data de 2 august 2015 si am optat pentru concediu crestere copil 1 an. Ar trebui sa ma intorc la munca pe data de 2 iulie 2016 sau chiar pe 1 iulie 2016, insa as dori sa mai stau un an in concediu crestere copil. Noua lege intra in vigoare de la 1 iulie 2016 si eu sunt chiar la limita. Spunet-mi va rog cum este mai bine sa procedez. Sa intru o luna de zile in concediu fara plata (luna tatalui - deoarece el nu o va lua) de la 2 iulie-2 august pana apar normele si pe urma sa intru in concediu crestere copil sau pot sa intru direct in concediu crestere copil de la 1 iulie chiar daca nu au aparut normele. Care este termenul limita la care pot depune dosarul pentru prelungire concediu crestere copil.
Data efectiva a revenirii la munca , in cazul dvs., este 04.07.2016, intrucat data de 03.07.2016 cade intr-o zi de duminica.

Proiectul de modificare a Normelor de aplicare a OUG 111/2010 prevede ca: cererea se depune cu cel puțin 30 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.
Multumesc pentru raspuns. Ce ar trebui sa fac pentru a ramane inca un an in concediu crestere copil in aceste conditii?
Veti depune la angajator o cerere de acordare a CCC pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani.

Dupa emiterea deciziei de suspendare a c.i.m., mergeti la AJPIS pentru a depune actele in vederea acordarii indemnizatiei pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua, In prezent beneficiez de stimulent de insertie(de pe activitatea PFA) si as vrea sa trec la indemnizatie crestere copil pana la 2 ani,imi puteti ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 reluare concediu ingrijire copil Kozma_Zsolt Kozma_Zsolt Buna ziua, ma numesc Zsolt si doresc sa ma ajutati cu un raspuns privind reluarea concediului crestere copil ( CCC ) conform legii 66/2016. Situatia mea ... (vezi toată discuția)
Aplicare lege 66/2016 - obligatie angajator Dana653 Dana653 Buna ziua! Va rog daca ma puteti lamuri in legatura cu urmatoarea speta: voi intra in ccc in cursul lunii mai, optiune 1 an. Inteleg din lege ca dupa 1 iulie ... (vezi toată discuția)