Sunt in concediu creștere copil. In 09.09.2016 fetita împlinește 2 ani. In concediu am intrat din somaj. As vrea sa va intreb trebuie sa mai fac ceva acte pentru a reintra in somaj. Si inca ceva daca tatăl renunta la luna lui de concediu trebuie sa anunt undeva? Va mulțumesc
1. Va trebui sa va adresati AJOFM-ului, pentru reluarea platii indemnizatiei de somaj.
Legea 76/2002
art.45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
......
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
2. Va trebui sa anuntati AJPIS-ul ca tatal nu doreste sa intre in CCC.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.4^1
....
(8) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).
Buna ziua. Eu am nascut pe data de 2 august 2015 si am optat pentru concediu crestere copil 1 an. Ar trebui sa ma intorc la munca pe data de 2 iulie 2016 sau chiar pe 1 iulie 2016, insa as dori sa mai stau un an in concediu crestere copil. Noua lege intra in vigoare de la 1 iulie 2016 si eu sunt chiar la limita. Spunet-mi va rog cum este mai bine sa procedez. Sa intru o luna de zile in concediu fara plata (luna tatalui - deoarece el nu o va lua) de la 2 iulie-2 august pana apar normele si pe urma sa intru in concediu crestere copil sau pot sa intru direct in concediu crestere copil de la 1 iulie chiar daca nu au aparut normele. Care este termenul limita la care pot depune dosarul pentru prelungire concediu crestere copil.
Data efectiva a revenirii la munca , in cazul dvs., este 04.07.2016, intrucat data de 03.07.2016 cade intr-o zi de duminica.
Proiectul de modificare a Normelor de aplicare a OUG 111/2010 prevede ca: cererea se depune cu cel puțin 30 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.