avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contestare legalitate concedii medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contestare legalitate concedii medicale

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti punctul dvs de vedere cu privire la urmatoarea speta:
Un angajat al unei societati comerciale a beneficiat de 700 zile de concediu medical. Mentionez faptul ca acesta s-a imbolnavit dupa ce a primit decizie de concediere .Conform legii societatea a suportat o parte din costurile acestor concedii. Intrucat angajatorul avea dubii/suspiciuni cu privire la modul de acordare a concediului medical a sesizat Casa de Asigurari de Sanatate, care a trimis corpul de control sa verifice legalitatea acordarii acestor concedii. In urma unui raport intocmit s-a constatat ca unele din aceste certificate medicale nu au respectat intocmai prevederile legale(cum ar fi faptul ca nu s-a trecut pe c.m. data revenirii la control; nu s-a prezenta adeverinta de salariat s.a.m.d) In urma anularii prin instanta a deciziei de concediere data de angajator acesta a revenit la serviciu APT si VIndecat. Apoi, s-a emis o noua decizie de concediere iar salariatul in cauza a intrat din nou intr-un concediu medical prelungit.....
INTREBARE: Angajatorul a sesizat CASS ; Casa Nationala de Sanatate; Colegiul Medicilor cu privire la conditiile in care au fost acordate concediile medicale, dar raspunsul primit a fost ca abaterile medicilor care au dat concediile nu au fost grave si s-a dispus doar sanctionarea cu avertisment a acestora. Pe angajator ilintereseaza insa sa-si recupereze banii platiti pe concediile medicale in conditiile in care acestea au fost date cu nerespectarea prevederilor legale. Credeti ca mai exista vreo institutie la care s-ar putea adresa? avand in vedere raspunsul primit de la Colegiul medicilor? Va rog mult sa imi raspundeti...
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 11:18, 17 Iunie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie! Nu sunt expert. Raspunsurile pe care le ofer sunt cu titlu orientativ, din alte lucruri pe care le-am citit sau confruntat.

Din cate stiu doar CNAS si DSP pot controla validitatea concediilor medicale.
Totusi, pentru o perioada mai mare de aproximativ 180 de zile de concediu medical, trebuie intrunita o comisie speciala de expertiza. Pentru o perioada mai mare de 1 an de concediu medical, stiu ca se face analiza posibilitatii pensionarii pe caz de boala a pacientului.

In ceea ce priveste compania, ar putea sa actioneze angajatul in instanta si sa demonstreze ca aceste concedii medicale sunt o replica a deciziei de concediere.
Tot in instanta compania ar putea cere o expertiza medicala a angajatului, prin care sa se observe daca acesta are intr-adevar probleme de sanatate sau nu.

Mult succes
Multumesc ptr. raspuns.
In primul rand felicitari ca ati obtinut sanctionarea medicilor pentru acele mici erori. Este putin, dar e foarte mult fata de ce am reusit eu, de ex.

In al doilea rand: cum naiba a reusit sa obtina 700 de zile de medical? Inca de asa ceva nu am mai auzit, depasirea limitelor pe care vi le-a scris @tudorsad mai sus este foarte stricta si greu de facut. Oare o fi existat si vreo boala reala care sa justifice chiar atat de multe zile?

Referitor la recuperarea banilor plaiti angajatului pt. concediile medicale, ar fi important de stiut daca angajatorul si-a recuperat acesti bani de la CJASS / daca sa mai pot recupera / daca este obligatoriu ca dvs. sa platiti acesti bani catre salariat etc. Si ce au dispus controalele cu privire la concedii (efectiv, la formular, daca s-a pus problema anularii, daca s-a raspuns etc.)
Din cate stiu casa jud. de santate poate dispune anularea formularului, cu consecinta neplatirii catre salariat.
Colegiul medicilor nu poate dispune nimic referitor la formularul de concediu medical.

Daca dvs. v-ati recuperat banii de la casa, atunci nu aveti ce sa mai cereti de la angajat. Daca insa nu I-ati recuperat, trebuie vazut de ce - in functie de motiv se poate sau nu sa ii recuperati de la salariat. Dar practic va trebui sa analizati fiecare formular in parte. Recuperarea sumelor platite necuvenit catre acel salariat se face in instanta, ca litigiu de asigurari sociale scutit de timbru. Am vazut cazuri in care salariatul a fost obligat la restituire.

Cred insa ca aveti nevoie de ajutor specializat si sa abordati cazul in mod unitar (restituirea concediilor trebuie corelata cu a doua concediere si cu actiuni legate de a doua serie de medicale - o noua plangere la Casa, in care sa cereti si anularea, iar pana atunci sa amanati price plati).

In ultimul rand: pe fondul motivelor / bolilor care au stat / stau la baza medicalelor, nu aveti ce sa faceti si cum sa le contestati. Adica efectiv starea de boala constatata de un medic la un moment dat nu poate fi (sau poate foarte foarte foarte greu sa fie) contestat de un alt medic la un alt moment. Verificarile ce s-au facut in cazul dvs. sunt mai mut birocratice, referitoare la formulare si etapele de acordare concediu si decontare prin asigurari, nu sunt efectiv medicale.
In experienta mea, desi aveam dovezi ca afectiunea e falsa, nu am putut sa contest in nici un fel diagnosticul in asa fel incat sa se anuleze medicalul. Asta pentru ca medicul are dreptul sa fie oricat de slab ca profesionist, fara sa duca la anulare concediului care sa il afecteze pe salariat. In plus, am auzit medici care s-au aparat spunand ca pacientul a falsificat simptome si nu avea de unde sa isi dea seama ca minte, si medici care au zis ca aia era boala constatata la momentul controlului si ulterior, la o alta opinie ceruta de angajator peste 1-2 saptamani, salariatul s-a facut bine in mod miraculous si surprinzator.
Situatia ca salariatul abuzeaza de aceste medicale se preteaza la un litigiu in care sa se invoce abuzul de drept, dar si aici este nevoie de ajutor specializat si de o corelare a acestei actiuni juridice cu toate celelalte.

Succes.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
smeagull, utilizator
Eu m-am gandit ca societatea sa formuleze o sesizare la Parchet prin care sa aratam ca avem suspiciuni cu privire la modalitatea de eliberare a acestor certificate medicale si sa depunem toata corespondenta purtata cu CASS; Colegiul medicilor; Casa Nationala Asigurari de Sanatate s.a.m.d si sa solicitam organelor abilitate sa cerceteze faptele semnalate....Poate daca Parchetul va solicita explicatii mai detaliate vor obtine mai multe informatii...nu stiu ce sa spun....
casa plateste CM abia incepand cu a nu-stiu-cata zi, am impresia ca primele 10 sau 14 zile sunt suportate de angajator, abia apoi plateste casa

Alte discuții în legătură

Angajat in medical, dar de fapt in concediu. posibilitati de concediere crin84 crin84 buna ziua un angajat imi aduce medical pentru luna august , dar in acelasi timp posteaza in luna aceasta poze din calatoriile lui cu familia : mare, munte etc ... (vezi toată discuția)
Certificate medicale - calcul zile concediu medical Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.In art.37(1) din Ordinul 60/2006 apare sintagma\\"afectiuni diferite\\",astfel:\\"In situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua ... (vezi toată discuția)
Nu am primit concediu medical ptr copilul bolnav de 2 ani si o luna arystyna arystyna Dupa o noapte in care fiul meu a avut febra intre 38 si 38.7 (i-am dat 2 Paracetamal supozitoare de 125 si 5 ml Ibalgin chiar si sosete inmuiate cu otet) ... (vezi toată discuția)