Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti punctul dvs de vedere cu privire la urmatoarea speta:
Un angajat al unei societati comerciale a beneficiat de 700 zile de concediu medical. Mentionez faptul ca acesta s-a imbolnavit dupa ce a primit decizie de concediere .Conform legii societatea a suportat o parte din costurile acestor concedii. Intrucat angajatorul avea dubii/suspiciuni cu privire la modul de acordare a concediului medical a sesizat Casa de Asigurari de Sanatate, care a trimis corpul de control sa verifice legalitatea acordarii acestor concedii. In urma unui raport intocmit s-a constatat ca unele din aceste certificate medicale nu au respectat intocmai prevederile legale(cum ar fi faptul ca nu s-a trecut pe c.m. data revenirii la control; nu s-a prezenta adeverinta de salariat s.a.m.d) In urma anularii prin instanta a deciziei de concediere data de angajator acesta a revenit la serviciu APT si VIndecat. Apoi, s-a emis o noua decizie de concediere iar salariatul in cauza a intrat din nou intr-un concediu medical prelungit.....
INTREBARE: Angajatorul a sesizat CASS ; Casa Nationala de Sanatate; Colegiul Medicilor cu privire la conditiile in care au fost acordate concediile medicale, dar raspunsul primit a fost ca abaterile medicilor care au dat concediile nu au fost grave si s-a dispus doar sanctionarea cu avertisment a acestora. Pe angajator ilintereseaza insa sa-si recupereze banii platiti pe concediile medicale in conditiile in care acestea au fost date cu nerespectarea prevederilor legale. Credeti ca mai exista vreo institutie la care s-ar putea adresa? avand in vedere raspunsul primit de la Colegiul medicilor? Va rog mult sa imi raspundeti...
Nici nu aveti cum face oficial asemenea constatari in calitate de medic de medicina muncii ,pt ca asta ar insemna sa contestati in fapt insasi diagnosticul pus de catre un coleg medic de familie pe un concediu medical ... ceea ce nu e deontologic in conditiile in care pacientul nu a fost examinat de catre dvs.
E greu de dovedit un malpraxis,daramite veridicitatea unui diagnostic pus pe un cm,adica "bolnavul inchipuit "mai ales asa cum spuneti pt afectiuni acute care nu lasa urme
Nu cred ca ati inteles exact ideea mea. Practic ma gandeam la o simpla comparatie dosar medical - diagnostic din certificatele de CM, tabelar, care situatie poate fi utila angajatorului in cazul deschiderii unei actiuni in instanta care eventual sa aiba si o sansa de castig.
Nu cred ca raspunsul imi era adresat mie,dar imi permit sa-mi exprim opinia si anume ca in cazul unui diagnostic acut pe certificatul de cm,comparatia dintre diagnostic si datele din dosarul medical este practic inutila! Va dau si un exemplu,cm cu cod boala 503,"Infectii acute ale cailor respiratorii superioare,cu localizari . multiple si neprecizate"...dar sunt multe alte exemple. O comparatie ar fi utila doar in caz de diagnostic cronic,cu un istoric al bolii preexistent,