Parintii mei batrani vor sa imi dea mie casa q acte, pt ca restul fratilor nu ii sprijina si nu ii ajuta deloc. Care e procedura legala si care sunt costurile acesteia? Mentionez k locuinta se afla in localitatea Amara, Ialomita.
In mod normal pentru asa ceva se poate utiliza un contract de intretinere, prin care parintii Dvs. va trasmit dreptul de proprietate asupra casei in schimbul intretinerii. Asfel casa iese din patrimoniul parintilor Dvs. si nu va face parte din masa succesorala. Daca va prezentati la un notar, el va stie cum trebuie procedat in concreto ...
DAR noul Cod Civil instituie o prezumtie relativa in favoarea celolalti mostenitori, in sensul ca sub imperiul noului Cod Civil va trebuie sa dovediti ca ati prestat intr-adevar intretinerea. Va propun sa adunati documente (bonuri fiscale pentru medicamente si hrana etc) pentru a fi pregatit pentru cazul in care fratii Dvs. ar ataca testamentul.
Se mai poate face si un contract de vanzare-cumparare prin care parintii va vinde casa si ei isi rezerva dreptul locativ viager.
Imi pare foarte rau, dar nu pot sa va informez despre costurile operatiilor, dar in un notar va poate informa cu siguratna.
Depinde cum se doreste tranzactionarea acestui imobil: prin vanzare-cumparare sau prin donatie!
Daca nu doriti sa mai intrati in procese cu fratii, dupa moartea parintilor dvs., mergeti la un notar si discutati despre costurile unui astfel de act. Donatia este, in orice caz, mai ieftina, dat unele taxe tot se percep.
In instanta nu va sfatuiesc, deoarece ceilalti frati pot ridica pretentii asupra casei.
Desigur, donatia prezinta si riscul ca deilalti mostenitori sa solicite raportul donatiilor, care poate si evitat daca se mentioneaza in actul de donatie ca este scutita de raport,dar donatia poate fiatacata si in instanta. Preferabil ar fi, dupa parerea mea, incheierea unui contract de vanzare cumparare (chiar daca se dovedeste ca a fost o donatie simulata, se prezuma ca este scutita de raport). Oricum, pt ambele variante trebuie sa apelati la un notar, iar daca faceti donatie solicitati notarului sa mentioneze ca este scutita de raport.