avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie Romtelecom - notificare de plata prin BEJ
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie Romtelecom - notificare de plata prin BEJ

Buna ziua,

la sf lui 2011 am incheiat un contract cu Rometelecom, pentru servicii de telefonie si cablu tv.
Ulterior, la 5 luni, am plecat de la acea adresa si am renuntat la echipamentul lor si am incetat sa mai platesc vreo factura.
Ultima factura platita a fost undeva prin 2012, septembrie.
Suma totala acumulata, undeva prin 2012 era de ~500lei.
Romtelecom a vandut ulterior creanta unei firme de recuperare (Coface), care m-au stresat cu unele telefoane, dar au incetat prin 2013.

In urma cu cateva zile, insa, primesc o notificare de la o alta firma de recuperare (se pare ca cei de la Coface au fost preluati, sau au vandut creantele), prin intermediul unui Executor Judecatoresc, in care sunt anuntat ca ei imi pun la dispozitie o solutionare amiabila (plata datoriei, care a ajuns la 640lei in termen de 5 zile lucratoare), in caz contrar, vor recurge la proceduri legale in vederea demararii actiunii de executare silita.
De asemenea, ma informeaza ca firma respectiva se indreptateste sa calculeze dobanzi pana la recuperarea integrala a debitului pentru fiecare zi de intarziere.
Imi pun, apoi, pe verso, un formular pentru ca eu sa le propun un angajament de plata.
Nu mi-au atasat insa, niciun model de calcul al datoriei si cum percep dobanzile respective.

Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? Nu s-a prescris oare datoria, dupa atatia ani? Pot ei obtine o hotarare judecatoreasca in privinta executarii silite?

Multumesc
Cu stima
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 16:22, 17 Iunie 2016
Mai mult ca sigur s-a prescris, dar trebuie atentie la clauzele contractuale. De asemenea pe noul cod civil, prescriptia se intrerupe prin punere in intarziere, prin simpla adresa. De principiu nu se aplica, dar trebuie vazut contractul.
Datoria nu se prescrie niciodată, contrar a ceea ce afirmă unii și alții.

Ceea ce se prescrie este dreptul la acțiune sau la executare.

În acest caz este vorba despre dreptul la acțiune, deoarece nu au titlu executoriu.

Dacă vă vor acționa în judecată, veți depune întâmpinare în care veți invoca excepția prescripției.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie din 2007 mircea_av mircea_av Buna ,va rog sa m-a szcuzati ca revin la un subiect diascutat mai demult,in 2007 am avut un contract cu romtelecomul ,care mi-l-a inchis pentru neplata, si ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperare razvan22 razvan22 am si eu o problema cu o firma de recuperare get back am avut un abonamnet la fostul romtelecom care nu a mai fost platit din 2012 si dosarul a ajuns pe mana ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie banca supervisor6679 supervisor6679 buna ziua in 10-2008 am facut un credit auto in valoare de 13120 e cu garantia pe auto cumparat. In mod normal trebuia sa duc bancii cartea de identitate a ... (vezi toată discuția)