avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Tata a decedat in 11.11.2014, a fost casatorit legal cu o doamna timp de 1 an si 2 luni , pana la data decesului.
In perioada casatoriei tata a facut succesiunea dupa decesul mamei dinsului, s a mostenit casa si terenul aferent, fiind singurul mostenitor.
Va rog sa aveti amabilitatea de a mi raspunde la urmatoarele intrebari:
- doamna cu care a fost casatorita tatal meu, mosteneste bunurile din succesiunea tatalui meu, atunci cand se va face?
- doamna avea dreptul sa instraineze majoritatea bunurilor din locuita defunctului pana la succesiune.
Va multumesc anticipat
1. Da. "doamna cu care a fost casatorita tatal" are calitatea de sotie supravietuitoare si mosteneste pe tatal conform Art. 972 din codul civil:

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

2. Nu. Prima data trebuia sa faca succesiunea si apoi pot fi instrainate bunurile.

... poate a instrainat din bunurile proprii si nu din bunurile comune....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri proprii AndreiManu AndreiManu Bună ziua tuturor, Se da următoarea situație: 2 soți, ambii dețin bunuri proprii, dobândite înainte de căsătorie. Nu exista copii. In cazul ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)