avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Intrebare despre marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Intrebare despre marturie mincinoasa

Buna ziua,

Am fost cooptat recent de catre o prietena sa ii fiu martor intr-o situatie de unde a survenit suspendarea carnetului acesteia, dupa o trecere pe rosu. Se pare ca organul constatator nu a consemnat in procesul verbal faptul ca amica mea era singura in masina motiv pentru care aceasta ar dori sa ma prezint drept martor in contestarea deciziei. Precizez ca nu am fost in masina, insa ea asa va declara. Astfel, am urmatoarele intrebari:

1.) Se poate ca politistul intr-adevar sa nu fi consemnat cu cine era in masina?

2.) Cum s-ar putea dovedi daca am fost sau nu in masina?

3.) Cum se pedepseste daca afirm ca am fost dar se dovedeste ca de fapt nu am fost?

4.) In practica (lasand partea teoretica deoparte de la intrebarea nr. 3 pentru ca stim ca in realitate lucrurile sunt mai permisive), si-ar bate cineva capul cu asta si daca da, sub ce forma?

Prietena mea a trimis deja cererea cu numele meu pe hartie. As vrea sa ma retrag din aceasta poveste, deoarece nu ma simt confortabil si initial am fost de acord fara sa ma interesez care ar fi consecintele si mai ales din prietenie. Care este procedura pentru mine si care ar fi pentru ea, pentru ca as dori totusi, intr-un fel sau altul, sa isi poata cauta alt martor.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2016
OneQuestion, utilizator
Cel mai recent răspuns: OneQuestion , utilizator 20:48, 16 Iunie 2016
1. din cate stiu de obicei politistii nu consemneaza prezenta altora in masina

2. legal, se poate dovedi doar din declaratii.

3. Art 273 n.c.p. spune: "(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
...
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
"
Aici este discutabil.

4. atat in mod teoretic si nici practic nu prea se poate demonstra daca ati fost sau nu in masina atata timp cat doua persoane declara ca ati fost si cat timp nu exista o mentiune pe procesul verbal.
tudorsad a scris:

1. din cate stiu de obicei politistii nu consemneaza prezenta altora in masina

2. legal, se poate dovedi doar din declaratii.

3. Art 273 n.c.p. spune: "(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
...
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
"
Aici este discutabil.

4. atat in mod teoretic si nici practic nu prea se poate demonstra daca ati fost sau nu in masina atata timp cat doua persoane declara ca ati fost si cat timp nu exista o mentiune pe procesul verbal.

Buna ziua,

Tocmai, din cate stiu, se consemneaza prezenta altor persoane in masina, pentru a se sti in cazul aparitiei unui martor. De aici ar putea aparea problemele.

Si o data ce a trimis hartia cu mine ca martor, care e procedura sa ma retrag? In acelasi timp, cum va fi pentru ea? Va mai putea cita alt martor?

Multumesc.
Ma poate ajuta cineva cu detalii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa. cand/cum poti fi sanctionat? robertsk robertsk Buna ziua! Acum apoximativ 2 luni am avut un incident cu masina. Am spart accidental tripla din spate cuiva incercand sa ies din parcare. (ceva minor, nimic ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie. chris_d chris_d Buna ziua. Ce mi se poate intampla daca sesizez organele de urmarire penala in legatura cu faptul ca o declaratie a mea data la politie ar fi putut fi ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa wildkitty23 wildkitty23 Am o matusa care a fost chemata la politie sa declare daca a vazut o bataie dintre 2 vecini de-ai sai. Ea a declarat ca nu a vazut nimic cand a trecut pe ... (vezi toată discuția)