avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... persoana interesata rectificare certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

persoana interesata rectificare certificat de nastere

Pentru rectificarea datelor din certificatul de nastere cererea poate fi depusa numai de catre persoana interesata sau aceasta poate imputernici alta persoana sa se ocupe de formalitati?
Care sunt costurile estimative pentru rectificarea c.n.?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 14:31, 19 Iunie 2016
Rectificarea datelor din actele de stare civila este fie administrativa fie judiciara in instanta.
In situatiile in care sunt inregistrate faptele si actele de stare civila se pot produce erori, care pot afecta continutul actului de stare civila.
Noţiunea de eroare/greseala din punct de vedere al rectificarii, cuprinde urmatoarele aspecte:
- erorile materiale comise cu ocazia scrierii sau transcrierii declaratiilor facute in fata ofiterului de stare civila,
- erorile intelectuale care privesc inscrierea unor mentiuni care nu sunt necesare sau omisiunea celor esentiale.
Aceste erori pot fi indreptate, folosindu-se procedura administrativa a rectificarii actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora, in temeiul unei dispozitii a primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila- cu avizul prealabil al Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor.
De regulă, orice eroare materiala de inregistrare, poate fi indreptata pe calea rectificarii. Trebuie subliniat, cu privire la rectificare, ca aceasta poate fi folosita numai in cazul in care a fost savarsita o eroare materiala.
Rectificarea urmareste sa puna de acord actul de stare civila cu ceea ce ar trebui sa exprime inregistrarea.
Calitatea de titular al dreptului la actiune in rectificare
1. Persoana interesata, poate depune cererea personal sau prin imputernicit cu procura speciala
2. Autoritatea administratiei publice locale =judetene/municipale din oficiu
Persoana interesata reprezinta persoana fizica la care se refera actul de stare civila, cu mentiunea ca exercitarea acestei actiuni de catre aceasta prespune existenta deplinei sale capacitati de exercitiu
- pentru minorul sub 14 ani actiunea trebuie introdusa de reprezentantul sau legal=parinte/tutore
- minorul care a împlinit 14 ani va putea semna in nume propriu si introduce singur actiunea, insa numai cu incuviintarea parintilor/tutorelui.
Procedura implica
-cererea si actele doveditoare original si copie se depun la Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in arhivare
actul de stare civila ori dupa caz la Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria de la locul de domiciliu
- dupa analiza temeiniciei si efectuarea cercetarilor cuvenite, cererea se solutionează in termen de 30 de zile prin emiterea dispozitiei de aprobare / respingere a primarului, cu avizul prealabil al Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor
- dispozitia primarului se comunica solicitantului in termen de 10 zile de la data emiterii
- dispozitia poate fi contestata la instanta teritoriala
Activitatile administrative aferente rectificarii actelor de identitate desfasurate de catre serviciul de evidenta a populatiei sunt gratuite

Eroare materiala mai mare decat lipsa parintilor din certificatul de nastere care ar putea fi? Probabil lipsa numelui si al prenumelui!

Eroarea s-a produs la transcrierea unui certificat de nastere pentru o persoana nascuta intr-o alta tara din mama RO si tata UE anterior anului 2007.

Functionarul roman este cunoscut de regula ca fiind competent dar exista si tampiti care cred ca copii se nasc in urma contactului sexual intre doua liniute! X-(
cyan a scris:


dar exista si tampiti care cred ca copii se nasc in urma contactului sexual intre doua liniute! X-(

Lasand la o parte eroare de cacofonie,parintii minorului puteau constata eroarea materiala din certificatul de nastere de la momentul eliberarii de catre emitent,situatie care ar fi scutit parintii de ulterioarele demersuri

De obtinerea certificatului romanesc s-a ocupat o alta persoana decat parintii. Persoana imputernicita a sesizat eroarea dar nu s-a gandit ca un functionar de la starea civila poate sa fie atat de idiot si cum a avut procura doar pentru transcriere, nu si pentru rectificare a ramas actul cu eroarea respectiva.

Ma interesa daca sunt costuri la primarie pentru rectificare, nu am gasim informatii pe net, cu procura m-am lamurit.

Chiar daca in regulament se mentioneaza ca este "un forum si nu aula Academiei Romane" poate uneori cacofoniile sunt intentionate!;) .
Mda! Detaliile nu sunt toate. Ar fi bine daca ne-ati relata cum este certificatul in prezent, adica are inscris doar numele si prenumele copilul iar la parinti este liniuta atat la nume cat si la prenume ori parintii au doar prenume? De regula, inainte vreme, la transcrieri nu aveai voie sa completezi in act de la tine putere, adica din oficiu, absolut nimic. Practic faceai o copiere a certificatului strain asa cum era el. Acum ai voie sa completezi rubricile lipsa din certificat pe baza actelor de identitate, de nastere, casatorie a parintilor.Uneori se intampla ca aut. straine sa inscrie numele si prenumele copilului, dar sa nu completeze rubrica nume parinte deloc, ori doar prenume si atunci functionarul in acest caz nu a gresit cu absolut nimic. Practic trebuie vazut cum a fost certificatul strain si apoi sa tragem concluzia. Daca rubricile din certificatul strain sunt necompletate, parintii trebuie sa solicite in instanta completarea actului de nastere romanesc. Rectificare se face doar atunci cand rubrica exista in certificat completata dar cu ocazia transcrierii a fost completata gresit de ofiterul de stare civila. La fel de bine ofiterul de stare civila care a observat ca a gresit poate solicita rectificarea actului si din oficiu, fara a necesita prezenta copilului ori a parintilor sai. In definitiv el isi indreapta prin rectificare propria greseala. Repet, dati-ne mai multe amanunte. Nu imi vine sa cred ca ofiterul a gresit, copilul avea parinti in certificat si el a omis sa-i treaca in act. Ar fi o greseala mult prea mare. In privinta costurilor, unele primari au o taxa de urgenta undeva pana in 100 lei, dar in marea majoritate nu prea le faci pe urgenta ca trebuie verificari, extrase, referat, etc, de aceea se merge de regula pe normal, asa cam la 30-40 de zile. Taxa e 2 lei si copii dupa actele doveditoare.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Documente justificative grami grami La decesul bunicii am intampinat o problema in ceea ce priveste faptul ca bunica are alt nume diferit de al fiului sau (tatal meu). Numele bunicului a fost ... (vezi toată discuția)
Rectificare acte de stare civila "din oficiu" si de persoana "interesata" cyan cyan [quot]In conformitate cu prevederile art.61 alin (1), din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata,\"rectificarea actelor de stare ... (vezi toată discuția)
Modificarea certificatului de nastere al copilului meu marilenastefania marilenastefania sint necasatorita si am un copil cu perechea mea am nascut in spania si nu mi-au scris numele meu de familie in certificatul de nastere .am fost in rominia sa ... (vezi toată discuția)