Buna ziua,
Acum 30 zile am facut plangere la ITM la punctul de lucru,am primit raspuns ca plangerea mea s-a redirectionat la ITM de la sediul central,unde s-a infiintat firma.Au trecut mai mult de 30 zile si nu am primit raspuns,sunt convinsa ca angajatorul a aranjat la ITM-ul de acolo.Ce pot face in situatia asta? Cei de la ITM pot sa-i dea angajatorului la primul control facut termen sa-si faca ordine in privinta neregulilor???
O alta intrebare: daca sunt in concediu medical de 3 luni mai beneficiez de concediu de odihna in cele 3 luni de CM,la calcularea concediului de odihna?Sau se calculeaza doar pe lunile efectiv lucrate?
Fiind in concediu medical angajatorul mai are dreptul sa-mi opreasca garantii materiale? Stiam ca fiind in CM se suspenda perioada de activitate.
1. Puteti face o sesizare la Inspectia Muncii, forul tutelar al ITM din toata tara.
2. Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata intr-un an de zile. Deci, pentru perioada de 3 luni de concediu medical nu beneficiati de concediu de odihna.
3. In cazul indemnizatiei de concediu medical nu se fac popriri, deoarece aceasta nu reprezinta salariu.
Sesizarea la Inspectia Muncii o trimit prin posta cu confirmare de primire?
Exista posibilitatea sa-mi creez probeleme?
Ma gandesc si la posibilitatea ca angajatorul a primit de la ITM termen sa-si puna ordine in ceea ce eu am reclamat si sa faca un control ulterior sa verifice daca s-au pus la punct. Exista si posibilitatea aceasta?
Subscriu la tot ce a scris distinsul domn Tudor.
Mai adaug ca sesizarea se poate face si on-line. Am facut si eu, furnizand toate datele necesare si am primit documentul - raspuns scanat , pe email, cu toate semnaturile aferente.
1. Indiferent de rezultatul controlului trebuia sa primiti un raspuns, in scris, la sesizarea dvs.
2. Puteti sa mai interveniti inca o data la ITM sa aflati de ce nu v-a venit raspunsul.
3. Daca ITM a lasat un plan de masuri si termene de realizare, in mod sigur vor verifica aceasta.
4. Puteti sa corespondati si on-line cu ITM sau Inspectia muncii, asa cum v-a spus colega mea, @namiru.
Daca ne raportam la dispozitiile OG nr.27/2002, atunci termenul nu este depasit ... termenul de 30 de zile incepe sa curga de la data inregistarii sesizarii la ITM in a careui raza isi are sediul social angajatorul (art.8 alin.2 Pentru soluţionarea petiţiilor transmise, potrivit art. 6 ind.1, de la alte autorităţi sau instituţii publice, termenul de 30 de zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă)... In acest caz, sesizarea la IM nu isi prea are rostul decat pentru a efectua un nou control la angajator .