avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Inundatie - ce sa faci cand nu te intelegi cu vecinii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Inundatie - ce sa faci cand nu te intelegi cu vecinii si asociatia

Buna ziua,

Am vechea problema: m-au inundat masiv vecinii se sus. Nu vor sa plateasca daunele, administratia nu se baga. Cum se procedeaza mai departe. Avem vreo modalitate (legala) de a-i arata celui care a produs dauna ca intentionam sa mergem mai departe in instanta? Cine face expertiza (e nevoie?) Cat dureaza (din experienta dvs) un proces de acest gen si cine plateste cheltuielile de judecata? Multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
eliz_k, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:17, 16 Iunie 2016
Va puteti face o asigurare de locuuinta care sa includa acest risc asigurat si la urmatoarea inundatie chemati asiguratorul care se va ocupa de reparatii si litigiu.
Da, acum stiu. Eu zic in situatia data.
Strangeti probe, fotografii, video si il actionati in instanta pentru distrugere si solicitati recuperarea prejudiciului.

Pentru a-i arata ca il veti actiona in instanta ii puteti trimite o notificare printr-un judecator executoresc (pe care il veti plati dvs. pentru a trimite notificarea) sau ii puteti trimiteti o recomandata cu confirmare de primire prin care il instiintati ca daca intr-un termen de x zile nu acopera prejudiciul cauzat il veti actiona in judecata.

Cheltuielile de judecata le va plati cel care pierde procesul, inclusiv cheltuielile cu expertiza (daca se dipsune de catre instanta), avocatul si executorul judecatoresc.
Pentru a recuprera prejudiciul cauzat de inundatie,esential este sa identificati sursa inundatiei,respectiv daca defectiunea este la partea comuna de instalatie caz in care raspunde asociatia de proprietari,sau defectiunea este la nivelul instalatiei individuale caz in care responsabil este proprietarul
Ulterior identificarii sursei,pentru recuperare prejudiciu ,aveti la dispozitie fie intelegerea amiabila,fie instanta de judecata
L nr 230/2007 prevede
Art. 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.


Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

OPentru a parcurge procedura prealabila,notificati oficial persoana responsabila pentru inundatie,cu obligatia achitarii c/v prejudiciu-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Multumesc mult! Ce ma fac daca asociatia nu vrea sa se bage. Ei sustin ca nu e treaba lor. Sa ii amenint si pe ei cu obligatiile legale ale lor?

Si mai am o problema: nu stiu cum se numeste persoana in cauza. Se poate folosi apelativul: proprietarul apartamentului X?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2016
eliz_k, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, stau intr un bloc cu 4 etaje vecinul de deasupra a făcut modificări ... Claudia1477 Claudia1477 Buna ziua,stau intr un bloc cu 4 etaje Vecinul de sus,eu fiind la parter. A făcut modificări neautorizate in baie iar in urma acestora ma inunda des,am ... (vezi toată discuția)
Inundatie produsa de vecin.cine-l obliga la plata repartiilor? ContSters89081 ContSters89081 Vecinul de la etajul superior inunda aprtamentul de sub el, proaspat zugravit. Dupa uscare raman pete mari. Cine trebuie sa-l oblige pe acest vecin sa repare ... (vezi toată discuția)
Inundatie repetata provocata de instalatia improvizata a vecinului de deasupra amarstean amarstean Vecinul de deasupra provoaca iar inundatie. Cine il poate sanctiona? Cine il poate sanctiona pe administrator si pe presedintele blocului pentru neglijenta ... (vezi toată discuția)