avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Beneficiere somaj - demisie sau concediere ???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Beneficiere somaj - demisie sau concediere ???

Buna ziua , sunt interesat de un amanunt : sunt angajatul unei companii de 7 luni , acum in prezent am ramas doar 3 angajati , as dori sa stiu pentru a beneficia de somaj este indicat sa -mi dau demisia sau astept concedierea din partea sefului > Daca demisionez am dreptul la somaj sau doar in cazul in care sunt concediat ; conteaza acestea ? sau pentru a beneficia de somaj e neimportanta forma de incetare a contractului ???
Cel mai recent răspuns: LILIANA FLEANCU , Consilier juridic 13:03, 17 August 2009
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea contractului de munca (CIM) sa se faca din motive neimputabile salariatului.
2. Daca demisionati (art.79 din Codul muncii) sau incetati CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu beneficiati de indemnizatie de somaj.
3. Asteptati concedierea facuta de angajator (art.65 din Codul muncii)!
Aveti contract determinat sau nedeterminat? Aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 luni?
:offtopic:
O intrebare. Daca angajtorul ii concediaza pe toti cei trei angajati, este concediere colectiva?
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
stimate domn florin cristian

asa cum a aratat si dl valeriu este f important cu incetati raporturile de munca cu angajatorul. nu puteti sa beneficiati de somaj daca v-ati dat demisia (art.79) sau daca ati facut cerere ptr incetarea raporturilor de munca si angajatorul a fost de acord (adica, prin acordul partilor - art. 55 lit.b))

am inteles ca sunteti angajat de 7 luni.

pentru a beneficia de somaj trebuie sa indepliniti si o alta conditie (in afara celei referitoare la incetarea raprturilor de munca, descrisa mai sus); trebuie sa aveti perioada contributiva de cel putin 12 luni in ultimele 24 luni. cu alte cuvinte, sa fi lucrat legal, cu carte de munca, cel putin 1 an in ultimii 2 ani.
namiru:
Nu este concediere colectiva pentru ca sunt mai putin de 10 salariati concediati iar numarul de angajati este sub 21 (art.68(1), lit.a) din Codul muncii).
Mai exact va rog : adica "din motive neimputabile salariatului" la ce anume se refera acestea ?daca "astept concedierea facuta de angajator" beneficiez de somaj ???
am contract nedeterminat si am 12 luni de munca in ultimele 24 luni

Alte discuții în legătură

Ce sa fac pentru a beneficia de somaj? stan lucian stan lucian din motive economice firma isi muta punctul de lucru de la CALARASI la BUCURESTI ,patronul anuntindu-ma de preaviz,in acelasi timp spunindu-mi ca nu poate sa ... (vezi toată discuția)
Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Despre desfacerea contractului de munca Roxa37 Roxa37 Buna ziua, am mare nevoie de un sfat si va rog sa ma ajutati. As fi beneficiat de indemnizatia de somaj pana in ianuarie 2011, dar pe 13 sept 2010 m-am angajat ... (vezi toată discuția)