avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre desfacerea contractului de munca

Buna ziua, am mare nevoie de un sfat si va rog sa ma ajutati. As fi beneficiat de indemnizatia de somaj pana in ianuarie 2011, dar pe 13 sept 2010 m-am angajat la un SRL pe un post nou infiintat. Dupa exact o luna, adica pe 12 oct.2010, angajatorul m-a anuntat ca doreste sa incetam colaborarea si m-a chemat sa semnez decizia de incetare a relatiilor de munca, pe care, declara ca mi-a intocmit-o in baza art.55, alin. b. Inainte sa semnez aceasta decizie as vrea sa ma asigur ca nu ma dezavantajeaza acest lucru. Daca angajatorul si-a dat seama ca nu mai are nevoie de mine ca angajat, nu era mai normal sa desfiinteze postul asa cum l-a infiintat? Eu mi-am indeplinit toate sarcinile de serviciu si nu vad nici un motiv pentru care sa fiu concediata, mai mult mi-am pierdut, astfel, si dreptul la ajutor de somaj, pe care l-as mai fi avut pana in ianuarie daca nu se intamplau toate astea. Consider ca nu e corect ce mi se intampla. Vreau sa intreb, daca mi-ar desface contractul de munca prin disponibilizare, as putea avea dreptul in continuare la ajutor de somaj? Si in baza carei legi s-ar putea face acest lucru, daca ar fi posibil?... ca sa stiu ce semnez. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxa37 , utilizator 10:50, 19 Octombrie 2010
De ce sa acceptati demisia prin acord daca dvs.nu doriti acest lucru?Sa va concedieze pe un articol "Concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului" si atunci beneficiati de ajutor de somaj.
1. Conform Legii 76/2002, veti beneficia de indemnizatie de somaj numai daca va concediaza prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
2. Din cele 24 de luni scadeti lunile in care ati fost in somaj si trebuie sa va ramana cel putin 12luni lucrate si cotizate la somaj.
3. Daca demisionati (art.79 din Codul muncii) sau va inceteaza CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
simonaoprica a scris:

De ce sa acceptati demisia prin acord daca dvs.nu doriti acest lucru?Sa va concedieze pe un articol "Concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului" si atunci beneficiati de ajutor de somaj.


Nu exista demisie prin acord ... demisia este una, iar incetarea prin acordul partilor este alta.

Asa cum salariatul are dreptul de a solicita incetarea prin acordul partilor si angajtortul poate solicita acest lucru.
Va multumesc mult, raspunsurile imi sunt de mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In legatura cu somajul. Angela1984 Angela1984 Buna ziua as avea o intrebare cu privire la dreptul la somaj. Am lucrat in cadrul unei firme timp de 11 luni dupa care punctul de lucru s-a inchis, spatiul ... (vezi toată discuția)
Somaj Isabela_bv Isabela_bv Doresc sa va intreb daca ma puteti ajuta in privinta problemei mele. Daca am fost somera si m-am angajat pe perioada nedeterminata insa dupa o luna angajatorul ... (vezi toată discuția)
Somaj manuelasimona manuelasimona Buna ziua, daca cineva a lucrat 9 luni la o firma, dupa aceea aceasta a semnat lichidare cu vechea firma, si dupa aceea au fost preluati de o alta firma unde ... (vezi toată discuția)