avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenirea la numele de familie de fata fara divort e ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenirea la numele de familie de fata fara divort e posibila?

ce trebuie facut in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 21:46, 16 August 2009
Codul familiei prevede:
Art. 28. - Soţii sunt obligaţi să poarte în timpul căsătoriei numele comun declarat.
Dacă soţii s-au învoit să poarte în timpul căsătoriei un nume comun şi l-au declarat la încheierea căsătoriei potrivit dispoz. art. 27 din codul de faţă, fiecare dintre soţi nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativă, decât cu consimţământul celuilalt soţ.


Astfel, daca doriti sa reveniti la numele avut inainte de incheierea casatoriei si aveti acordul in acest sens, al sotului dv., mergeti impreuna cu acesta la Serviciul de Stare civila si solicitati revenirea la numele avut initial, pe cale administrativa. ;)
Da, este posibil fara divort, pe cale administrativa. Potrivit O.G. nr.41 /2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, modificata, solicitarea se face de ambii soti:
Art. 4. - (1) Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
i) când soţii au convenit cu ocazia încheierii căsătoriei să poarte numele de familie reunite şi ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă, optând pentru numele de familie dobândit la naştere de către unul dintre ei ori să revină fiecare la numele avut anterior căsătoriei;

Procedural, se aplica art.6 din acelasi act normativ:
Art. 6. - (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
e) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Succes! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate lua numele de dinainte de casatorie TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.sant casatorita cu sotul meu din 2009 si am luat numele lui.cum as putea sa am si numele meu cel de dinainte de casatorie?trebuie neaparat sa dam ... (vezi toată discuția)
Nume dupa casatorie AlexiaS AlexiaS Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine, cu un raspuns la urmatoarea intrebare: la casatorie , in conditiile in care sotul are 2 nume de familie (amandoua ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa casatorie GheorgheIleana GheorgheIleana Buna ziua! Faptul ca intampinam o problema in ceea ce priveste schimbarea numelui dupa casatorie(eu Gheorghe si el Buca), as dori sa stiu daca exista vreo ... (vezi toată discuția)