avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... mai cunoasteti alte prevederi legale de renuntarea la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

mai cunoasteti alte prevederi legale de renuntarea la contractul de asistenta juridica prin avocat?

Mai cunoasteti alte prevederi legale de renuntarea la contractul sau delegatia de asistenta juridica prin avocat?

Dupa ce avocatul meu din oficiu a pledat impotriva mea, ii dau concediu cu plata conform legii

Art. 28 din Legea 51/1995
(2) Avocatul, precum si clientul au dreptul sa renunte la contractul de asistenta juridica sau sa il modifice de comun acord, in conditiile prevazute de statutul profesiei. Renuntarea unilaterala a clientului nu constituie cauza de exonerare pentru plata onorariului cuvenit, pentru serviciile avocatiale prestate, precum si pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat in interesul procesual al clientului.


Art. 44. - (1) Avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.


Statutul profesiei de avocat,
actualizat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, publicata in M.Of. 497 din 07-aug-2013

Articolul 147
(1) In afara cazurilor prevazute de lege sau de parti, contractul de asistenta juridica inceteaza prin renuntarea unilaterala a clientului sau, dupa caz, a avocatului.
(2) Incetarea contractului prin renuntarea unilaterala a clientului sau a avocatului nu il exonereaza pe client de plata onorariului cuvenit pentru serviciile prestate, precum si pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat in interesul sau.



[ link extern ]
Peste tot delegatia e prezentata ca un act juridic cu consimtamantul beneficiarului nu fara


Din punctul de vedere al dreptului civil, actul juridic prin care o persoana (delegant) insarcineaza o alta persoana (delegat) sa execute o anumita prestatie in favoarea unei terte persoane (delegatar), cu consimtamantul acesteia.

Delegatia simplifica raporturile juridice dintre parti, facand ca printr-o singura plata (de la delegat la delegatar) sa se stinga doua obligatii:
- aceea a delegatului fata de delegant, si
- aceea a delegantului fata de delegatar.


[ link extern ]
...
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
eusaisapte, utilizator
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 22:47, 19 Iunie 2016
Si totusi... care este intrebarea dvs. ?????

Observ ca faceti referire la un avocat din oficiu! ... deci, nu ati avut un contract semnat cu acesta; atunci nu aveti la ce sa renuntati.

Avocatul din oficiu este desemnat de Barou, la solicitarea instantei, in cauzele in care este obligatorie asistenta juridica (de obicei cauze penale) iar persoana respectiva fie nu are posibilitati materiale/financiare sa-si angajeze un avocat, fie nu vrea.

In asemenea cazuri nu opereaza textele de lege indicate de dvs.

Exista si posibilitatea desemnarii de catre Barou a unui avocat din oficiu si in cauzele civile, numai la solicitarea expresa a celui aflat in nevoie si cu aprobarea, prealabila, a instantei de judecata.

Nici in acest caz nu opereaza prevederile legale invocate de dvs.

Deci, repet: daca ati avut avocat din oficiu, acesta nu a fost in virtutea unui contract incheiat intre dvs. si el, ci acesta a exercitat profesia in virtutea prevederilor legii (art.171 din codul de procedura penala sau Legea privind ajutorul public judiciar in materie civila) ; aceste fiind platit din fondurile Ministerului Justitiei in baza Protocolului nr. 113928/2008 incheiat intre UNBR si Ministerul Justiției.

Fals, contractul se numeste delegatia, si avocatul meu nu are dreptul sa pledeze impotriva mea indiferent ca e din oficiu. Cititi legea mai bine privind obligatiile avocatului inainte sa ma "ajutati"

Daca prin absurd imi este respinsa cererea de renuntare unilaterala la acest avocat, instanta fiind obligata sa ceara altul de la barou, voi fi obligat sa deschid dosar penal pentru Asistenta si reprezentanta neloiala

Ia uite ce sfat trebuia sa-mi dati dumneavoastra, dar am gasit eu pana la urma :)

CPP
Art. 91 - Avocatul din oficiu
(2) In tot cursul procesului penal, cand asistenta juridica este obligatorie, daca avocatul ales lipseste nejustificat, nu asigura substituirea sau refuza nejustificat sa exercite apararea, desi a fost asigurata exercitarea tuturor drepturilor procesuale, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care sa il inlocuiasca, acordandu-i acestuia un termen rezonabil si inlesnirile necesare pentru pregatirea unei aparari efective, facandu-se mentiune despre aceasta intr-un proces-verbal ori, dupa caz, in incheierea de sedinta. In cursul judecatii, cand asistenta juridica este obligatorie, daca avocatul ales lipseste nejustificat la termenul de judecata, nu asigura substituirea sau refuza sa efectueze apararea, desi a fost asigurata exercitarea tuturor drepturilor procesuale, instanta ia masuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care sa il inlocuiasca, acordandu-i un termen de minimum 3 zile pentru pregatirea apararii.

P.S. art. 171 din CPP n-are nici o legatura: "Art. 171 - Ridicarea silita de obiecte si inscrisuri"...
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
eusaisapte, utilizator
Faceti confuzie intre apararea exercitata de un aparator ales (cel cu care semnati dvs. un contract) si apararea exercitata de un aparator din oficiu (cel pe care vi-l pune la dispozitie Baroul, la solicitarea instantei de judecata si, cu care dvs, nu aveti o relatie contractuala: delegatia este delegatie si nu se confunda cu contractul!!!)

Sublinierea facuta de dvs. pe articolul aratat se refera la aparatorul ales si nicidecum la un aparator din oficiu.

p.s. mea culpa cu privire la indicarea gresita a art.171: este prevederea din vechiul cod de procedura penala, dar care se regaseste intr-adevar, identic in noul cpp la art. 91 ; puteti face comparatie, prevedrile sunt aceleasi.



Angajati-va avocat si scapati de cel din oficiu.
patrascu razvan a scris:

Angajati-va avocat si scapati de cel din oficiu.

nu e asa de simplu in acest judet, dar teoretic se poate si asa :)

Alte discuții în legătură

Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)
Arestare zdb zdb sunt obligat sa dau declaratii daca imi cere politia sau pot cere dreptul la un avocat? stie cineva unde gasesc drepturile pe care un politist trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica calandrino calandrino Buna ziua! Sunt student si am nelamuriri cu privire la urmatoarele aspecte: Textul Codului de proc penala stabileste ca - \"[i] [b]in situatia in care ... (vezi toată discuția)