avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Divulgarea unui mail unui tert
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Divulgarea unui mail unui tert

Buna ziua

O persoana X primeste un mail de la mine iar aceasta il trimite unui tert fara acordul meu . Acest tert imi creaza un prejudiciu folosind acest mesaj.
Intrebare : De ce poate fi acuzata concret , legal , penal persoana X?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:41, 29 Iunie 2016
Daca nu a semnat in prealabil un acord de confidentialitate cu privire la oferta, nu vad ce s-ar putea face. Sau daca era angajat si sarcina lui de serviciu era sa pastreze aceasta informatie secreta, poate fi sanctionat conform Codului Muncii, dar numai daca sunteti angajatorul sau. Sau daca era functionar public si a deconspirat oferta secreta la o licitatie, ar raspunde penal.

Deci daca nu reiese explicit dintr-un contract sau din functia avuta obligatia de a pastra secretul, putea arata/trimite e-mailul cui doreste. Din punct de vedere legal avea acest drept. Avertismentele de tipul "acest e-mail este destinat exclusiv destinatarului si nu poate fi dezvaluit tertilor" nu au fost niciodata recunoscute drept valabile de vreo instanta romaneasca. Astfel de avertismente sunt valabile doar daca respectivul a consimitit in prealabil in scris (contract) ca le va respecta, sau daca reiese asta din atributiile functiei sale. Ca altfel pot sa scriu si eu e-mail cu avertismentul "primitorul acestui e-mail imi va plati 1000 RON/zi".
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
tgeorgescu, utilizator
Violarea secretului corespondenţei
Art. 302. -
(1) ...
(2)..
(3) ..
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conținutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
[/u


Cum vi se pare acum ??
Fiti serios, el nu v-a interceptat corespondenta, ci chiar dvs. i-ati trimis-o pe adresa lui de e-mail. La modul general (daca nu e secret de stat, nu exista contract de confidentialitate sau prevazuta de vreo atributie a functiei), nu exista nicio obligatie a simplilor cetateni de a pastra secrete e-mailurile primite. Asa ca n-aveti nicio sansa: daca depuneti plangere penala riscati sa fiti pedepsit pentru inducerea in eroare a justitiei, iar in drept civil niciun judecator nu va va da dreptate.
va multumesc pt clarificari ndar nu va dau dreptate. art 302 alin 4 pedepseste clar fapta de a dezvaluii un mesaj fara drept, continutului unei convorbiri ..... pana aici trebuie sa fie clar . In aditional se mentioneaza interceptare deci este vb de un caz suplimentar pt a extinde aria de aplicare si in nici un caz s-o limiteze . Dvs in mod speculativ va bazati doar pe partea care vb de interceptare Ca sa sintetizez acest om mi-a facut un rau major provocandu-mi pierderi materiale serioase, prin acest gest de a retransmite mesajul meu privat catre el unui tert.nn Este halucinant sa afirmati ca in acest caz justitia nu te apara si ca te mai si pedepseste. Raspunsul dvs. chiar de la inceput , induce ideea ca nu exista lege impotriva acestei actiuni de divulgare a mesajelor private , ceea ce este in fapt incorect.
Cerinta esentiala a elementului material presupune ca divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea sa fie fara drept.
Desi nu va convin, sa stiti ca explicatiile dlui Georgescu sunt pertinente.

Alte discuții în legătură

Publicare corespondenta fara acordul meu Costica33 Costica33 Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul ... (vezi toată discuția)
Secretul corespondentei hpuiu hpuiu Buna ziua, M-am lovit de urmatoarea problema si as dori sa stiu daca pot face publica o conversatie avuta pe e-mail cu altcineva: Sunt administratorul ... (vezi toată discuția)
E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)