avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Secretul corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Secretul corespondentei

Buna ziua,

M-am lovit de urmatoarea problema si as dori sa stiu daca pot face publica o
conversatie avuta pe e-mail cu altcineva:

Sunt administratorul unui forum si de la un timp am inceput sa primesc din partea
unui utilizator mai multe mesaje pline de injurii si amenintari. In ultimul e-mail am
rugat acea persoana sa nu imi mai trimita e-mail-uri, iar daca va mai trimite chiar
si un singur e-mail, isi va da implicit acordul de publicare a conversatiei prin orice
mijloc, inclusiv prin publicarea pe forum.

Intrebarea mea este daca in aceste conditii (in cazul in care imi va mai scrie astfel
de e-mail-uri), le voi putea face publice, fara a se incalca astfel secretul
corespondentei. Este valabil acel acord ?

Va multumesc anticipat,
hpuiu
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:45, 20 Decembrie 2009
Dupa parerea mea discutia ramane privata.Doar daca isi exprima in mod expres acordul puteti publica discutiile private.
Daca doriti puteti sesiza organele de stat competente in cazul in care nu inceteaza.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua,

In primul rand as dori sa va multumesc pentru raspunsul prompt. Am totusi in continuare niste nelamuriri si anume:

Codul Penal, art. 302
(1) - Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea, fără drept, aunei corespondente adresate altuia, precum si divulgarea fără drept a continutuluiunei asemenea corespondente, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă oria fost deschisă din greseală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cuamendă.
.....................................
(4) - Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană saucătre public, fără drept, a continutului unei convorbiri sau comunicări interceptate,chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunostintă de aceasta din greseală sau dinîntâmplare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă

Nelamuriri:
- la alin. 1 apare sintagma "... a unei corespondente adresate altuia, precum si divulgarea fără drept a continutului unei asemenea corespondente ...", ori in acest caz corespondenta imi este adresata mie si nu altuia. Urmatoarea parte se refera la divulgarea fara drept a unei "astfel de corespondente", adica "adresate altuia"
- la alin. 4 apare sintagma "... a continutului unei convorbiri sau comunicări interceptate ...", ori si in acest caz, convorbirea nu este interceptata, eu fiind destinatarul de drept al acesteia (presupunand ca interceptarea se refera la accesarea unei corespondente in care nu sunt nici expeditor si nici destinatar"

Ar mai fi ceva de mentionat: autorul e-mail-urilor le trimite in calitatea sa de proprietar a unei afaceri (sa-i zicem) ce are drept tinta cetatenii obisnuiti, iar publicarea continutului acestei "conversatii" ar putea aduce un aport comunitatii, prin dovedirea caracterului si modului de a face "afaceri" al acelei persoane. In ce masura se poate aplica in acest caz alin. 5(b) din Codul Penal :
"(5) Nu constituie infractiune fapta săvârsită:
..................................
- (b). dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viatacomunitătii si a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciulprodus persoanei vătămate.
...................................
"

Va multumesc mult si imi cer scuze pentru insistenta, dar chiar as dori sa fiu in perfecta cunostinta de cauza cu eventualele urmari ale actiunilor mele.

hpuiu
-
Referirea mea nu viza Codul penal.
Sub aspect constitutional ii incalcati drepturile.

Infractiunea indicata de dvs cf textului de lege este altceva.Nu este codul penal actual.

avocat Claudiu Lascoschi

Am inteles, imi cer scuze daca articolele din Codul Penal nu sunt corecte, dar aceea a fost versiunea pe care am gasit-o pe Internet, stiu ca se schimba foarte mult.

Sa inteleg ca in cazul in care voi face publice acele conversatii, nu ma pot trezi cu o plangere penala, dar se poate face altceva ... Intrebarea mea este care sunt posibilele urmari asupra propriei persoana in cazul publicarii ? Care sunt masurile pe care le pot lua impotriva acelei persoane ca urmare a acelor mesaje ? Pot de exemplu sa depun o plangere penala pentru amenintare si/sau hartuire ? Ce sanse de reusita am ? Merita sa ma constitui si ca parte civila in proces in vederea cererii de despagubiri morale ?

Va multumesc anticipat,
hpuiu
Violarea secretului corespondentei

Art. 195. - Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din intamplare.
Daca faptele prevazute la alin. 1 si 2 au fost savarsite de un functionar care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Vedeti ca este posibil sa fie aplicabil si art 195 alin. 3 C. pen.Nu m-a interesat acest aspect.

Dupa parerea mea, daca fapta nu ar constitui infractiune in ceea ce va priveste, puteti fi obligat la plata de daune materiale si morale.
De aceea, consider ca, cel mai indicat ar fi sa depuneti plangere.

Cat priveste plangerea penala depusa de dvs pentru amenintare aceasta este posibila.Daca chiar sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de amenintare se vor dispune masurile legale.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - legea violarii corespondentei Mariana Dina Mariana Dina Fratilor am intrebat si eu astazi daca stie cineva cv de legea violarii corespondentei??Se poate face plangere?? (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la intimitate. Paulexandra Paulexandra Lucrez in cadrul unei companii de IT cu pretentii. Am fost in concediu 1 saptamana, timp in care managera impreuna cu un coleg mi-au verificat laptopul si ... (vezi toată discuția)
Divulgarea corespondentei MihaelaaC73 MihaelaaC73 Bună ziua. Exista o lege care interzice divulgarea corespondentei purtate cu o alta persoana? In speta, o persoana doreste sa arate corespondenta purtata ... (vezi toată discuția)