avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciara de timbru

Bună ziua
Am depus la judecătorie contestaşie la executare , suspendarea executării şi lămurirea titlului executor.
1). Instanţa a disjuns capătul de cerere privind lămurirea titlului şi şi-a declinat competenţa în favoarea instanţei care a emis titlu, care este din altă zonă de jurisdicţie.
2).Instanţa mi-a fixat 1000 lei pentru judecarea contestaţiei şi suspendarea executării, dar prin Încheiere a dispus suspendarea judecăţii contestaţiei până la soluţionrea cererii privind lămurirea titlului, cu drept de recurs pe toată perioada suspendării judecăţii. :O:O:O:O:O Am declarat recurs pentru că am considerat că este o eroare de materială şi de judecată.
3).Instanţa care judecă cererea privind lămurirea titlului mi-a fixat şi aceasta o taxă de 1000 lei, sub sancţiunea anulării cererii.
Este posibil aşa ceva ? Ce trebuie să intreprind ca să nu mi se anuleze cererea ?, fiindcă practic în această situaţie ar trebui să plătesc o taxă judiciară de timbru de 2000 lei la 2 instanţe diferite, pentru aceiaşi cerere.:frantic:
Cu respect, Mihai:frantic::frantic::frantic::frantic::frantic::frantic:
Buna ziua,

Instanta poate cere disjungerea, dat fiind faptul ca doar instanta care a dat hotararea poate efectua lamurirea in cauza.
Totodata, instanta poate suspenda judecata intrucat este importanta in aflarea adevarului si deci a pronuntarii unei hotarari corespunzatoare, solutia data de instanta care lamureste dispozitivul hotararii.
De asemenea, in cazul in care se solicita suspendarea, aceasta se face in baza unei cautiuni, conform art. 719 din Codul de Procedura Civila:

(1)Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia la executare sau prin cerere separată.
(2)Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează:
a)de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;

Pana aici instanta a actionat corect.

Cea de a doua instanta, insa nu trebuia sa va ceara sa achitati taxa de timbru. exista posibilitatea unei erori intrucat au primit aceeasi actiune, si probabil din neatentie sa fi vazut suspendarea executarii si sa fi aplicat articolul de mai sus, fara sa mai citeasca si restul actiunii.

In acest az, ar trebui sa inaintati o adresa si sa explicati efectiv ce cereti astfel incat sa le atrageti atentia asupra situatiei.
Daca nu inaintati adresa, exista posibilitatea ca in continuare instanta sa nu observe si sa verifice daca nu s-a platit taxa de timbru si vazand ca nu s-a platit nici sa nu mai citeasca cererea de lamurire si in consecinta sa va anuleze cererea.
Si cum cererea de lamurire va este necesara in celalalt dosar si s-ar putea sa va fie utila, exista posibilitatea ca rezultatul contestatiei si a cererii de suspendare sa nu fie unul favorabil.
Am inteles. Va multumesc mult. Voi transmite o adresa cu precizarile pe care le consider ca trebuie lamurite in dispozitivul hotaririi, atragindule atentia asupra timbrajului.
Se poate face o cerere de reexaminare asupra acestei erori ?
Cu placere.

Da, puteti face cerere de reexaminare impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru in termen de 3 zile de la data comunicarii taxei datorate, conform OUG nr. 80/2013 privind taxele de timbru.

In situatia in care nu mai sunteti in termen si instanta in continuare nu observa/ insista cu privire la plata taxei de timbru, probabil ca va veti afla in situatia anularii cererii de chemare in judecata. Si in aceasta situatie puteti cerere de reexaminare in termen de 15 zile de la primirea hotararii judecatoresti de anulare a cererii de chemare in judecata, insa in temeiul Codului de procedura civila.

Eu am fost citat pentru luna august (primul termen) cu această menţiune de a achita taxa judiciară de timbru de 1000 lei sub sancţiunea anulării cererii. Nu am o Încheiere prin care să mi se aducă la cunoştinţă valoarea taxei şi dreptul de a cere reexaminarea. Nu mai sunt în acel termen de 3 zile de acre vorbiţi. Este tardivă cererea de reexaminare ?
Am început să-mi formulez cererea de reexaminare a taxei şi precizările privind lămurirea dispozitivului pe care am cerut să-l lămurească, întrucât suma de bani care sete urmărită de creditoare prin executare silită nu a intrat în contul nostru ci în contul executorului judecătoresc şi a avocatului.
Creanţa urmărită de creditoare este rezultată din diminuarea onorariilor de avocat şi de executor, de către această instanţă care are de lămurit capătul meu de cerere din contestaţia la executare.
Rog un sfat, şi vă mulţumesc mult pentru implicarea dvs. în problema mea.
Cu respect, Mihai
Prima cerere de examinare, cea in temeiul OUG nr. 80/2013, trebuia facuta in termen de 3 zile de la primirea citatiei, respectiv adresei prin care vi se cerea sa achitati taxa. Avand in vedere ca deja discutam de cateva zile pe acest subiect, exista posibilitatea crescuta sa fi trecut acest termen. Calculul se face de la data primirii prin pposta, pe zile libere (adica prima si ultima zi nu se pun la socoteala). Daca au trecut cele 3 zile, da, este tardiva cererea.

Cu privire la incheiere - normal ca nu aveti, din moment ce inca nu s-a solutionat procesul, nici macar nu a existat un prim termen.

Nu trebuie sa formulati o cerere noua de lamurire - puteti sa extrageti doar ce s-a solicitat in fata celeilalte instante.
Intrucat este tardiva cererea, exista posibilitatea ca instanta sa nu mai tina cont de ea, insa in cazul dvs. fiind vorba de o posibila eroare, puteti sa incercati sa o redactati oricum. In cazul in care instanta pronunta o solutie de anulare a cererii de lamurire din cauza neachitarii taxei de timbru, faceti cererea de examinare bazata pe dispozitiile din Codul de procedura civila amintite in postarile anterioare.

La o executare, onorariul executorului este primul care este acoperit.

Alte discuții în legătură

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar/ cererea de ... Dragos935 Dragos935 Cererea de acordare a ajutorului public judiciar/ cererea de reexaminare suspenda termenul de 10 zile in care trebuie platita taxa judiciara de timbru de catre ... (vezi toată discuția)
Cerere ajutor judiciar danielasteflea danielasteflea Buna ziua , Ma confrunt cu urmatoarea situatie :am depus o contestatie la executare , insotita de o cerere de suspendare provizorie care trebuia sa se ... (vezi toată discuția)
Evacuare cipriang4s cipriang4s Buna ziua ! am 2 matuse care au mostenit o casa cu teren in urma decesului parintilor,una din ele are 2 copii una nu are ,au dezbatut succesiunea ,au facut ... (vezi toată discuția)