avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... restaurant zgomotos- CEDO- incompetenta in Romania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

restaurant zgomotos- CEDO- incompetenta in Romania

In conditiile in care am vecin un restaurant care isi urla manelele in fiecare weekend ( a se intelege vineri, sambata si duminica) si uneori si in timpul saptamanii, iar raspunsul de la garda de mediu este unul favorabil restaurantului (garda de mediu a cerut proprietarului sa faca masuratorile printr-o firma autorizata), pot sa dau in judecata la CEDO raspunsul si solutionarea garzii de mediu?
1.Reclamatia mea la garda de mediu este din august 2015, pana acum nu am primit raportul firmei care face masuratorile.
2. chiar si fara raspuns imi dau seama ca e in favoarea restaurantului din moment ce petrecerile au crescut ca numar, iar zgomotul este aceeasi.
3. ce l-ar impiedeca pe proprietar sa isi aduca niste incinte acustice "obosite" in momentul efectuarii testelor? probabil ca nimic.
4. pot cere si eu masuratori unei firme autorizate si sa folosesc aceste masuratori in instanta?

Este incredibil cum din august 2015 fac sesizari si reclamatii pe acest subiect si nu s-a schimbat nimic, e mai rau chiar. Nu mai am incredere in nici o institutie de stat din Romania, am dat peste nepasare si incompetenta, peste functionari suparati ca vreau ceva, peste unii care nici nu au citit sesizarile mele pana la capat ... ma gandesc ca CEDO e singura speranta sa se schimbe ceva. Culmea e ca avem legi, dar cine sa le aplice?! :(

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 11:58, 27 Iunie 2016
Pentru ca o plangere adresata la CEDO sa fie admisa,este obligatoriu ca plangerea sa fi parcurs toate instantele nationale
In speta dv nu exista dovada parcurgerii tuturor instantelor nationale
CEDO nu solutioneaza litigii de acest gen ... CEDO este competentă să soluţioneze litigiile privind faptele concrete prin care se pretinde incalcarea unuia dintre drepturile prevăzute în Convenţia europeana a Drepturilor Omului de catre un stat membru.
Sesizati Corpul de control a Ministerului din care face parte institutia care a incalcat prevederile Ordonantei 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, dupa urmatorul model:

Subsemnatul_, domiciliat în_, CNP _, telefon de contact _, fac prezenta sesizare privind incalcarea prevederilor Ordonantei 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, de catre (institutia vinovata de incalcarea Ordonantei 27/2002), constand în aceea că în data de _ prin sesizarea cu numarul de inregistrare _ am adus la cunostinta Postului de politie * Politia Oras _) ca enitatea comerciala _ , CUI_, cu sediul _ , tulbură liniştea locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 prin folosirea instrumentelor muzicale la intensitate mare în localul situat în apropierea (sau la distanta de aproximativ _) de locuinţele persoanelor fizice ( blocul sau alt imobil) sau oricare alt imobil cu destinaţia de locuinţe, dar nu am primit pana la aceasta data nici un raspuns.
În dovedirea sesizarii depun la prezenta copie sesizare cu nr._, dovada de primire (posta romana) fax , etc. Anexati si o copie de carte identitate a d-voastra.

Urmare a acestei sesizari se va intocmi o comisie de cercetare disciplinara la care d-voastra aveti posibilitatea sa va puneti punctul de vedere (scris- prin posta ori fax sau verbal - participand la sedinta de cercetare), intrucat veti fi citat de catre aceasta comisie.

Totodata, inaintati o cerere conform Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, catre sefii institutiilor de la care nu ati primit raspuns la sesizarile trimise) dupa urmatorul model

Denumirea autorității sau instituției publice
Adresa:

Stimate domnule/Stimată doamnă
Subsemnatul_, domiciliat în_, CNP _, telefon de contact _, prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care doresc sa-mi fie aduse la cunostinta nota de control al organului _ privind sesizarea cu nr. de inregistrare _ din data de _ (sesizarea catre Garda _, politie, jandarmerie ori politie locala).
Doresc ca informațiile solicitate să îmi fie furnizate, în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: /prin poștă la adresa /prin fax la numărul
Sunt dispus să plătesc taxele aferente serviciilor de copiere a documentelor solicitate (dacă se solicită copii în format scris).
Vă mulțumesc pentru solicitudine,

Data și (semnătura petentului) . Nu uitati sa cereti numar de inregistrare ori trimiteti fax sau prin posta cu aviz de primire.

In functie de aceste raspunsuri, puteti sa faceti o plangere penala pentru neglijenta in serviciu fata de functionarii care nu au luat nici o masura legala (daca acest aspect rezulta din nota de control) ori pe cale civila pentru ca Instanta sa oblige institutia (ce trebuia sa va trimita nota de control) sa v-o puna la dispozitie.

Daca aveti minime indicii ca functionarii publici ce trebuiau sa-si faca treaba sunt corupti, sesizati (nu prin plangere penala) DGA din judetul d-voastra, anexand toate documentele trimise si primite cu data postei (sau dovada de primire).

Si ca sa luati la cunostinta de toate neregulile acestui restaurant, cautati pe Google ce documente (avize, etc.) trebuie sa detina acest restaurant. Le luati pe rand si verificati prin prieteni (ori alte persoane vatamate) daca aceste aspecte sunt intrunite (ce se pot depista in calitate de client). In cazul in care unele aspecte nu sunt indeplinite sesizati institutia responsabila pentru verificare ( I.T.M. -angajatii sunt calificati, contracte de munca, control medical, etc, Pompieri- stingatoare, iesiri incendiu, usile sa se deschida spre exterior etc, Direcția de Sănătate Publică a județului_, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor al judetului_, Agenţia pentru Protecţia Mediului_ - zgomot, gazele produse, etc, ANPC - calitatea produselor si a modului de servire, ANAF - se emite chitanta, etc, ). Sesizarile sa fie argumentate! Foarte important nu filmati in interiorul entitatii comerciale!
In trei luni de zile o sa aveti cel mai performant restaurant din judet. Functionarii publici trebuie sprijiniti, asa ca in Germania (ca tot vrem sa avem o tara ca afara).
Folositi cele mentionate si increderea d-voastra in institutiile statului vor creste.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Dreptul la un mediu sanatos este inclus in aceste drepturi: www.avocatnet.ro/content/art...


freeelis a scris:

CEDO nu solutioneaza litigii de acest gen ... CEDO este competentă să soluţioneze litigiile privind faptele concrete prin care se pretinde incalcarea unuia dintre drepturile prevăzute în Convenţia europeana a Drepturilor Omului de catre un stat membru.


Este vorba despre un litigiu national si nu despre competenta CEDO .... nu am facut referire ca nu exista acel drept.

Cititi Conventia Europeana a Drepturilor Omului si vedeti care sunt conditiile pentru depunerea unei astfel de plangeri .
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cum sa-ti faci dreptate, cu legi existente, dar cu nepasare din partea statului veronik veronik Buna ziua, de ce anume as avea nevoie pentru a da in judecata un restaurant care face galagie in fiecare week-end ? Avem vreun caz similar in Ro? Se pare ... (vezi toată discuția)
Obligatia institutiei publice de a raspunde cmmaria2 cmmaria2 Buna ziua, Catre ce for trebuie sa ma adresez daca biroul de politie nu raspunde la o solicitare oficiala pentru trimiterea unui document in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)
Termen legal de raspuns si optiunile de riposta la lipsa de reactie a autoritatilor Valentinafrangu Valentinafrangu Stie cineva care ar fi o metoda legala sa obtin raspuns oficial, in termenul legal, la cereri depuse la primarie? Am depus pentru certificatul de urbanism in ... (vezi toată discuția)