Din practica judiciara :
"Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz.
Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante în cazul încetarii contractului de munca.
Ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si întinderea lui. "
(Hotararea nr. 1763 din 11.07.2012, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara,
[ link extern ] )
Din doctrina;
- Având în vedere imposibilitatea stipulării unei clauzei penale, angajatorul este ţinut să dovedească prejudiciul suferit. În caz contrar, angajatorul va putea pretinde doar restituirea indemnizaţiei plătite salariatului. (Raluca Dimitriu, Clauza de neconcurenţă şi clauza de confidenţialitate în reglementarea noului Cod al muncii, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2003, p. 25)
- Pentru a se evita problema dovedirii prejudiciului suferit de angajator, părţile pot recurge la inserarea unei clauze penale în cuprinsul contractului individual de muncă. Indiferent însă de existenţa clauzei penale, angajatorul îşi păstrează dreptul de a solicita restituirea indemnizaţiei de neconcurenţă plătite salariatului. (Aurelia Cotuţiu, Clauza de neconcurenţă în contractul de muncă, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2003, p. 30-31)