avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am primit toti banii de la fostul meu sef...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am primit toti banii de la fostul meu sef...

Buna ziua, am lucrat barman la un bar la mine in oras in perioada 15 aprilie-2iunie, si am primit doar 800 de lei chiar daca m-am inteles cu fostul meu sef sa primesc 1000 de lei pe luna, vazand ca imi da bani mai putini decat ne-am inteles mi-am bagat lichidarea am stat si 2 saptamani in preaviz sperand ca o sa primesc si restul de bani dar nu i-am primit si nu am mai mers la lucru, acum patronul la care am lucrat nu vrea sa mai imi dea banii este vorba de banii pe 2 saptamani + ultimele zile de lucru 1 si 2 iunie si trebuie sa mai primesc diferenta de 125 de lei care trebuia sa ii primesc pe langa cei 800 ca a crescut salariul minim pe economie incepand cu data de 1 mai 2016 deci trebuie sa mai primesc in jur de 700 de lei, am facut niste sesizari si la ITM dar nu am primit inca nici un raspuns, Ce pot sa fac acum? Astept parerile dvs, multumesc.
Cel mai recent răspuns: claudiu_casoni , utilizator 13:33, 20 Iunie 2016
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).


ITM-ul va raspunde petiitilor dvs in termen de 30 de zile maxim 45 de zile de la data inregistrarii petitiei.
Va multumesc mult pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am mare nevoie de indrumarea dvs! manea_mihaela manea_mihaela Prietenul meu a lucrat timp de o luna la o firma de securitate cu contract de munca, a plecat in conditii normale, a stat in preaviz 15 zile si cu toate ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu NewMenace NewMenace Buna seara ma confrunt si eu la ultimul loc de munca cu o situatie neplacuta care are legatura cu faptul ca nu mi a fost platit salariul pe ultimele 2 luni. As ... (vezi toată discuția)
Recuperari drepturi salariale anonima70 anonima70 Buna ziua!va rog sa ma ajutati cu un sfat.Am lucrat la o firma pana in data de 05.04.2014.,firma cu sediul in Bistrita-Nasaud punct de lucru in ... (vezi toată discuția)