avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot suplimenta cotizatia la Casa de pensii pentru a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot suplimenta cotizatia la Casa de pensii pentru a mari indemnizatia de crestere a copilului?

Buna ziua, ma intereseaza daca pot depune suplimentar bani pentru a putea mari indemnizatia de crestere a copilului. Sunt angajata, cu contract pe perioada nedeterminata, insarcinata in 2 luni. Exista aceasta posibilitate? Pot intreprinde ceva in acest sens, independent de angajator? Multumesc aniticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 20 Iunie 2016
Da, daca va angajati in alta parte cu contract de munca pe timp partial, venituri din activitati independente(PFA, II).Sarcina usoara.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
Themis7, utilizator
1. - Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnziatia aferenta.
- Singura conditie este ca in cele 12 luni eligibile sa aveti venituri profesionale (din desfasurarea unei activitati).
- Puteti sa mai aveti si un alt loc de munca din care sa obtineti venituri din salarii.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

Themis7 a scris:
...daca realizati venituri din cedarea folosintei bunurilor (daca aveti spatii in proprietate sa le inchiriati)...

Acest gen de venituri nu sunt asimilate veniturilor din salarii, nu sunt venituri profesionale si nu se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ambrasad a scris:

... Pot intreprinde ceva in acest sens, independent de angajator? Multumesc aniticipat pentru raspunsuri!

Puteti incheia , in acest sens, un nou c.i.m., un contract de prestari servicii etc. sau va puteti infiintaun PFA , I.I., I.F.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un pfa și soția mai are câteva luni până sa nască și am prins ... Bobobo Bobobo Am un pfa și soția mai are câtevaluni sa nască și am prins niște contracte de publicitate pe o suma bunicica de bani se poate sa întri în posta natal ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatie ccc? maria0927 maria0927 Buna! imi spuneti va rog, sunt cu permis de sedere casatorita in Romania , platesc lunar pt asigurare sociala, vreau sa stiu o sa primesc vre-o indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt in somaj,de la 1 iulie cat v-a fi indemnizatia de crestere copil? (vezi toată discuția)