avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua,

Am nascut in noiembrie 2014 si am optat pentru concediul de crestere a copilului de 2 ani.

Pentru a beneficia de stimulentul de insertie dupa noua lege trebuie sa ma intorc la serviciu cu 90 de zile inainte de data la care copilul implineste 2 ani? (tatal are dreptul la concediu, dar va renunta la luna la care are dreptul) sau e vorba de doar 60 de zile?
Daca ma intorc la serviciu cu 4 sau 6 ore, voi beneficia de intreg stimulentul de 531 de lei sau proportional cu timpul lucrat?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
elainepage, utilizator
Cel mai recent răspuns: kdt_vip , utilizator 17:12, 28 Iunie 2016
1. Veti benficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani daca reluati activitatea cu cel putin 60 de zile in ainte de a implini copilul 2 ani.

2. Veti beneficia de stimulentul de insertie intreg daca aveti venituri din salarii, indiferent de timpul de munca si de cuantumul salariului.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 7
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).
...
Buna ziua,

In data de 26.05.2016 am primit raspuns de la de asistenta sociala(de aici se vireaza Stimulentul de insertie in contul fiecarei persoane) ca noua lege se va aplica doar daca se publica si normele de aplicare. Ati vazut cumva d-voastra aceste norme? s-au aprobat intre timp? Multumesc frumos!
1. - Inca nu au aparut modificarile la Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, desi ntimpul acordat de Legea 66/2016 a expirat deja.
- Speram ca in aceste zile sa apara si modificarile asteptate.

2. Modificarile aduse la OUG 111/2010 de Legea 66/2016 se pot aplica si fara modificarea Normelor.
NIci Constitutia Romaniei si nici Legea nr.24/2000 nu prevad ca o lege nu se poate aplica fara existenta normelor de aplicare a acesteia.

Normele la o lege sunt emise pentru a clarifica anumite situatii mentionate in lege sau pentru alte situatii .
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Acordare stimulentului de insertie crsulici crsulici Buna ziua, Am auzit ca, conform noii legi de la 1 iulie 2016, daca doresc sa-mi prelungesc concediul de crestere copil de la 2 la 3 ani, voi primi un ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie poplaura poplaura Buna ziua. As dori sa aflu daca, dupa noua Hotarare pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind concediul și indemnizația lunară ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie 2016 smileylory smileylory Buna. Daca fiica mea implineste 2 ani in decembrie 2016, iar sotul nu isi va lua ultima luna \"concediul tatalui\", pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)