avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actionar la societate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actionar la societate comerciala

Sunt salariata la o societate comerciala si detin un nr. de actiuni, ca membru al Asociatiei PAS(Programul Actiunii Salariatilor) din aceasta societate.
Vreau sa-mi vand actiunile dar membrii asociatiei Pas , nu sunt dispusi sa le cumpere la pretul pe care l-am cerut. Am solicitat Depozitarului Central-Bucuresti, transferul actiunilor din contul PAS, in contul meu, pt. a le putea dispune de ele ca si proprietara si a le valorifica pe bursa, dar in acest scop, acesta cere obligatoriu, printre alte documente si Hotararea AGA a membrilor PAS de dizolvare sau de schimbare a scopului .
Dar majoritatea membrilor Pas, care reprezinta conducerea societatii, pt. a tine actiunile intr-un circuit inchis, nu voteaza in AGA dizolvarea sau schimbarea scopului Asociatiei. Ma rotesc de cca un an intr-un cerc vicios , fiind pasata cu raspunsurile de la o parter la alta.Actiunile sunt in totalitate achitate- nu am nici o datorie la Asociatia Pas.
Va rog, ce pot face, cum pot sa materializez transferul actiunilor din contul Pas in contul meu, pt. a avea proprietatea legala si a dispune cum doresc de actiunile mele ??
Cel mai recent răspuns: vandarel , utilizator 20:11, 5 Noiembrie 2022
Vedeți ce clauze există în statului asociației cu privire la acest aspect. Este posibil ca singura rezolvare să fie în instanță.
Vanzarea actiunilor detinute catre ceilalti membrii din asociatia pas nu puteti sa o faceti la pretul impus de dumneavoastra ci la pretul stabilit prin negociere.
Si daca n-am ajuns la un pret cat de cat corect prin negociere ,eu nu am dreptul sa ies din Asociatie si sa dispun cum doresc de proprietatea mea? Dar nu asta este problema-Asociatia imi da voie sa ma retrag, Art. 36 din Statutul Asociatiei Pas spune ca retragerea din Asociatie este garantata(bineinteles cu respectarea unor etape) ,dar Depozitarul central ,ne raspunde ca in conf. cu Art. 41,Cap.2, Sectiunea 3, cap.ito.2, TitluVI,,transferul actiunilor din contul Asociatiei Pas in contul meu, nu se poate face decat in urma dizolvarii sau schimbarii scopului asociatiei.Daca asociatia imi respecta dreptul de a iesi din rândurile ei ,eu de ce sa cer dizolvarea ei(ceilalti membri isi doresc sa se mentina Asociatia). Undeva exista un abuz!?
De ce Depozitarul Central cere, pt. a efectua transferul de actiuni, pe langa alte documente si aprobarea Adunarii generale pt. dizolvarea sau schimbarea scopului Asociatiei PAS?
Multumesc de raspuns . Mai completez întrebarea cu ceva date.
.Depozitarul central spune ca poate efectua transferul de actiuni din contul Asociatiei Pas , in contul meu, numai un baza documentatiei prevazuta in Codul Depozitarului,Art.41,sectiunea 3, Cap.2, titlu Vl,,documentatie care tb. sa contina printre altele si aprobarea Adunarii generale Pas , de dizolvare sau schimbare a scopului asociatiei.
Asociatia Pas da prin Statut dreptul de retragere si daca imi respecta acest drept, eu de ce sa cer dizolvarea sau schimbarea scopului ei(restul membrilor isi doresc mentinerea asociatiei).
Undeva exista un abuz; ce trebuie sa fac?
PAS ul este constituit pentru a achizitiona si administra actiuni de la societate in numele salariatilor pana la dizolvare. Faceti parte dintr-un intreg si nu puteti actiona decat in interiorul intregului, pana la dizolvare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot actiona fostii membri ai pas? vandarel vandarel Cum pot actiona fostii membri ai PAS pentru respectarea drepturilor intr-o perioada in care legislatia a transferat lichidatorului drepturile de reprezentare ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unei asociatii nonprofit jean59 jean59 Cat ma costa desfiintarea unei asociatii nonprofit sau daca se pot transfera unei alte persoane ? (vezi toată discuția)
Asociatie- eliminare din aga membri fondatori ElenaDINA ElenaDINA Sunt membru fondator de 3 ani intr-o asociatie de parinti a unui liceu. Schimbarea Consiliului director se face in AGA iar intr-o asociatie de parinti in care ... (vezi toată discuția)