avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie- eliminare din AGA membri fondatori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie- eliminare din AGA membri fondatori

Sunt membru fondator de 3 ani intr-o asociatie de parinti a unui liceu. Schimbarea Consiliului director se face in AGA iar intr-o asociatie de parinti in care intra membri si ies frecvent pt ca ii atragi greu si nu-i mai intereseaza nimic in momentul in care le termina copiii liceul am descoperit ca nu putem tine AGA. Inca mai suntem pe ultima 100 de m 2 membri fondatori in CD dar asta pt ca celalalt a inteles ca trebuie sa facem ceva sa predam asociatia mai departe.
Intrebare : cum facem sa scoatem membri fondotari astfel incat AGA sa nu mai depinda de ei. In Statut este stipulat ca aceasta calitate de membru fondator nu o poate lua nimeni si sunt de acord...esti in acte nominalizat dar ...atata timp cat pe ceilalti poti sa-i dai afara pt neplata cotizatii, atitudini nepotrivite fata de asociatie etc. ... cum faci sa -l poti da afara pe un membru fondator pt ca oricum el nu se prezinta la AGA iar interesele asociatiei sunt prejudiciate.
Cel mai recent răspuns: ElenaDINA , utilizator 21:14, 22 Noiembrie 2011
Membrii fondatori nu pot fi scosi decat daca sunt respectate prevederile statutare. Sugestie. Vedeti daca aveti in statut prevederi legate de plata cotizatiei, de exeplu.
Chiar daca e aceasta situatie de incalcare a statutului, comitetul director propune iar adunarea generala dispune. Adica acei membrii care nu au respectat statutul pot fi suspendati pana la proxima adunare generala.
Dar cel mai bine, contactatii si solicitatii sa renunte in scris la calitatea de membru, odata ce copilul nu mai e la liceul respectiv.
Acum o alta sugestie. La fiecare inceput de an atrageti alti membrii dintre parintii copiilor care au intrat la liceu si astfel va faceti numarul de membrii activi si cvorum pentru intrunirea adunarii generale.
Oricum, acolo , ca fondatori, inscrisi la judecatorie in registrul asociatilor si fundatiilor, pot ramane. Nu va ganditi ca trebuie sa depuneti actele de modificare act constitutiv decat daca el solicita expres asta. Si nici pe noii membrii sa-i inscrieti acolo. Apar doar la semnatarii procesului verbal , cand se fac alegeri ale comitetului director sau modificare de statut si se depun la judecatorie.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
george-neagu, moderator
Multumesc de raspuns. In statut este prevazut ca aceasta "calitate de membru asociat-fondator nu poate nu se poate pierde", pe cand calitatea de membru se poate pierde.
Si eu ma simt pierduta in acesti termeni. Dpdv juridic ce-i una si ce-i alta. Ma intereseaza pt ca un alt articol prevede ca numai membri fondatori au voie sa aleaga Consiliu Dir. Intr-o astfel de asociatie este imposibil. Am 3 membri fondatori si-au dat demisia (copiii au terminat liceul) , unul de care nu mai dam si unul pe care nu l-a mai interesat niciodata nimic pt ca nu a fost presedinte. Eu ce solutii am in acest moment pt ca aceasta asociatie sa fie functionala si cand nu am sa mai fiu eu (ultimul membru fondator)?
E prost de tot facut acest statut care duce automat la blocarea activitatii asociatiei. In primul rand nu trebuia sa acceptati(cum dumneavostra spuneti ca va numarati printre fondatori) principiul ca numai membrii fondatori aleg organele de conducere. Trebuia sa va ganditi ca astfel de asociatie a parintilor, prin modul ei de functionare, trebuie sa se perpetueze. Adica din moment ce o generatie termina liceul, intra o noua generatie si normal ca se schimba conducerea.
Si cealalta treaba cu distinctia intre membrii si membrii fondatori. Ei sunt fondatori doar pentru ca au fost primii membrii. Si uite asa, cand fondatorii nu mai sunt interesati sau mai grav, nu mai sunt de gasit se ajunge in impas si cred ca la dizolvarea de drept prin cele doua variante:a) realizarea sau, dupa caz, imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost constituita, daca in termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
b) imposibilitatea constituirii adunarii generale sau a consiliului director in conformitate cu statutul asociatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generala sau, dupa caz, consiliul director trebuia sa se constituie;
Asociatia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate:
a) cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
b) cand asociatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit;
Ar mai fi o solutie sa vedeti ce prevede statutul legat de convocarea adunarii generale, cvorum, si cum se poate schimba statutul. Daca e o portita ca sa se poate modifica acest statut si sa se faca asociatia operabila, sa inregistrati modificarile statutului la judecatorie.
La acel moment, domnul in cauza era atot stiutor si noi am luat-o de buna. Acum vreau sa pun totul in ordine si in consecinta ma zbat pentru asta.
La organizarea AGA se spune ca trebuie sa participe 2/3 din membri si daca nu se intruneste cvorum se amana pentru a doua zi unde trebuie sa fie min 2 membri din CD, ceea ce este in totala contradictie cu alt articol care se refera la membri fondatori. Nenea in cauza suferea de acces de putere, ca multi alti romani din pacate uitand scopul in sine al asociatiei. Deci se poate intruni AGA a doua zi si putem face procesul verbal , dupa care sa ne prezentam la judecatorie si putem sa-i excludem si pe cei care nu au platit cotizatia si deasemeni sa modificam actualul statut astfel incat cei care vor prelua asociatia pe viitor sa nu mai aiba probleme. A fost o scapare si a noastra dar cred eu si a judecatoriei pentru ca nu poti sa ai un articol atat de exclusivist. Unul cu munca si altul numai cu ordinele. Gandesc corect? Am sanse sa fac modificarile?
In principiu da. Vedeti si mesajul privat.

Alte discuții în legătură

Actualizare statut si act constitutiv ong-asociatie Anita1 Anita1 Buna seara, Va rog daca se poate un sfat. Dorim sa facem niste modificari in asociatie si anume: schimbarea unuia din asociati, deschiderea unei ... (vezi toată discuția)
Functionare asociatie de parinti Nicolae blendea Nicolae blendea Dacă 3 din 4 asociați fondatori din care 2 sunt membrii au lipsit la o ședință făcută de președinte, ședința e statutara. ?Președinții de clase ce ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)