Buna ziua,
Sunt cetatean roman stabilit in Spania, unde detin si o casa.
Posed proprietati in Romania, inchiriate, de unde imi asigur venitul (chirii). Pentru aceste venituri platesc impozitul catre stat.
Intrebarea este daca mai trebuie sa platesc vreun impozit si in Spania.
Multumesc anticipat,
Niculae Dan
Acolo unde aveti proprietatile trebuie sa platiti impozitele, chiar daca in UE este vorba de evitarea dublei impuneri(situatie care se regaseste cu precadere in cazul impozitelor pe profit ori venituri de natura salariala), intrucat politica fiscala este diferita in fiecare stat in parte.
Multumesc pentru promptitudine.
Doar ca sa fiu complet lamurit: venitul meu provine numai din chiriile proprietatilor din Romania. Pentru aceste venituri platesc impozitul aferent de 16% in tara. Faptul ca sunt rezident in Spania, nu ma obliga la plata unui impozit si in aceasta tara? Ce impozite trebuie sa platesc in Spania doar pentru faptul ca locuiesc acolo? Precizez ca nu sunt angajat sau prestez vreo activitate care sa-mi aduca vreun venit in Spania.
Multumesc frumos.
In principiu regula este ca daca aveti domiciliul intr-un stat acolo platiti si impozit pe venituri. De la regula asta exista nenumarate exceptii...,
Exista aproape intotdeauna Conventii de evitare a dublei impozitari. Presupun ca si Romania-Spania au o Conventie facuta dupa mostra oferita de OECD, caz in care veniturile obtinute din bunuri nemiscatoare intr-un stat pot fi impozitate in alt stat, insa statele pot prevede ca, daca veniturile au fost deja impozitate intr-o tara impozitele platite acolo (in cazul de fata Romania) se scad din impozitele ce vor fi platite in celalalt stat (aici Spania).
Un raspuns sigur cred ca va poate da doar cineva care cunoaste sistemul fiscal spaniol.
Multumesc de raspuns.
Inteleg ca pot plati doar in Spania impozitul pe venitul obtinut in Romania.
Ce ar trebui sa fac sa platesc impozitul numai in Spania? Exista vreo declaratie de venit conform careia platesc impozit in alta tara? In baza carei legi as putea face lucrul acesta?
Ideea este ca vreau sa fiu acoperit de lege si sa platesc impozit intr-o singura tara.
Merci frumos.