avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litera a alin 1 art. 52 codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litera a alin 1 art. 52 codul muncii

Buna dimineata.
Litera a alin. 1 al art. 52 din codul muncii se mai poate aplica angajatului?
In situatia in care azi i se trimite prin posta un convocator salariatului ajungandu-i maine, in vederea cercetarii disciplinare, insa refuza primirea acestuia ori nu este acasa si se lasa in cutia postala, cercetarea poate fi facuta la data stabilita in convocator?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:21, 22 Iunie 2016
Trebuie sa dovediti primirea convocarii si nu trimiterea ei. Trimiteti convocarea cu confirmare de primire.
Atentie la trimiterea prin curier rapid, nu se confirma primirea documentului. Singura modalitate este prin posta romana.

Cat despre suspendarea c.i.m. aceasta se poate face numai in conditiile legii.
Doar lit.b) a fost considerata neconstitutionala de catre CCR.

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...
Din cate stiu eu, Curtea Constitutionala a constatat ( in acest an), ca masura suspendarii CIM din initiative angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie constrangere disproportionala a dreptului la munca aceste dispozitii fiind neconstitutionale.
Decizia luata de judecatori va produce efecte concrete odata cu publicarea acesteia in M.O.,
Litera A a alin. 1 al articolului 52 din Codul muncii va fi suspendata timp de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR.
De aici incolo nu am mai urmarit continuarea.....sa inteleg ca se poate suspenda contractul pe durata cercetarii disciplinare? lamuriti-ma va rog.
Va multumesc.
In data de 5 mai 2016, “Curtea Constituţională…..cu cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată în Dosarul nr. 1778D/2015 (conexat cu Dosar nr.157D/2016) şi a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale”.

În intervalul de la data pronunţării deciziei Curţii (5 mai 2016) până la data publicării deciziei respective în Monitorul Oficial al României trebuie respectate încă prevederile art.52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii.

[ link extern ] /
Inteleg ca se poate suspenda angajatul, pentru ca nu s-a publicat inca decizia in monitorul oficial?
multumesc
Da, pana la publicarea deciziei se poate dispune inca suspendarea c.i.m. pentru cercetarea disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare la comisia de disciplina secretariat1 secretariat1 Buna ziua, Trebuie sa convoc un salariat la comisia de disciplina...si-a luat CO si nu a mai venit. II trimit convocarea , dar ce fac daca aceasta se ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni disciplinare corinarusu24 corinarusu24 Buna seara, va supun atentiei urmatoarea speta: un salariat a savarsit o abatere disciplinara in decembrie 2016 iar in februarie 2017 s-a demarat o cercetare ... (vezi toată discuția)
Suspendare cercetare disciplinara absente nemotivate centru_cta centru_cta Buna ziua! am un salariat care absenteaza nemotivat, i s-a facut raport de desfacere a contractului de munca. I-am trimis convocare, cu siguranta nu se va ... (vezi toată discuția)