Buna ziua , daca ma poate ajuta cineva cu un sfat :
In urma cu ceva timp , am cumparat un "petec " de pamant pentru a ma pregatii de anii de pensie ......Am facut o casuta , si acuma doresc sa ma "fac " apicultor , adica sa-mi cumpar cativa stupi, sa profit de faptul ca in spatele gradinii este p mica padurice de salcami..........toate bune si frumoase, dar la mine in gradina se afla un stalp de inalta tensiune , apartinand firmei de electricitate din zona............Am citit si am vorbit cu profesionisti in materie , si toti mi-au spus ca albinele NU se impaca de loc cu , curentul electric ......si am fost sfatuit sa ma adresez firmei de curent, sa mute stalpul (ceea ce nu cred ca este posibil ) sau sa ma despagubeasca cumva ........
Intrebarea me este : Exista vreo portita legala in acest domeniu ????????
Depinde de mai multe elemente, dar daca dvs. ati cumparat terenul asa cum este acum, adica grevat de un drept de servitute, nu se poate spune ca ati dat banii pe teren ca si cum stalpul nu era acolo. Nu stim. Poate ca vanzatorul a fost despagubit, poate nu, poate nici nu era cazul de asa ceva. Iar nu stim. Insa, ca sa incepeti de undeva, identificati proprietarul sau utilizatorul stalpului si ii trimiteti o notificare oficiala prin care ii solicitati fie sa-si ia stalpul de acolo, fie sa va dea bani caci albinele nu se impaca cu stalpul (si daca primiti bani, albinele se vor impaca mai bine cu stalpul, glumesc desigur, ratione praevalet), iar societatea trebuie sa va raspunda, si apoi, in baza raspunsului construiti un plan de actiune. Bun?
Va multumesc pentru raspuns.!!
Atunci cand am cumparat terenul , stalpul era , exista, in interiorul terenului ......si din cate stiu fostii propietari nu au avut nici un conflict cu societatea de curent, deci fara despagubiri.............despagubiri pe care eu doresc sa le capat pe motivul ca din cauza cablurilor de curent de inalta tensiune , NU se poate avea stupi la mine in curte (ca un raspuns la gluma dv , glumesc si eu : nu pentru a impaca albinele vreau bani , sau scutire de taxa curent ....) supararea mea este ca avand acea padurice de salcami in marginea gradinii , nu pot sa profit de ea .....si din aceasta cauza stalpului , m-i se ingradeste un drept al meu de ami alege liber hoby care il vreau eu la mine pe propietetea mea .........
Buna , cred ca am fost gresit inteles (s-au m-am exprimat eu gresit ) , ........nu sunt persoana care sa umble dupa venituri necuvenite, sau care nu le merit .........Intrebarea mea era : Daca exista vreo portita LEGALA, cu alte cuvine daca este vreun articol de lege vreo reglementare legala in acest domeniu ??????? Nu vreau sa trimit cereri sau somatii fara suport legal , dupa care cineva sa rada de mine.........Este adevarat ca acel stalp de inalta tensiune a fost de la inceput pe pamantul cumparat (fiind ieftin , nu am realizat ca voi avea probleme ...), dar din cauza lui nici casuta construita de mine , nu a fost unde am dorit eu in interiorul propietatii mele.....si acum cand , pensionar fiind , doresc sa profit de padurea de salcami din vecinatate, ma impiedic din nou de el . Sunt o fire mai sensibila , asa ca daca ma puteti ajuta cu un sfat corect , va multumesc ........glumele le primesc doar dupa .....
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Păi, v-am spus sfatul corect, trebuie să începeţi cu o notificare către proprietarul stâlpului, apoi în instanţă există temei privind inconveniente pentru folosirea proprietăţii, pe care puteţi marşa, probabil se va cere expertiză de specialitate care să ateste ce spuneţi dvs. cu privire la albine, se va face, veţi plăti, iar instanţa va decide în consecinţă ţinând cont de mai multe criterii. Nu vă gândiţi ca veţi rezolva problema cu sfaturi primite pe forum, va trebui să contactaţi un jurist să vadă situaţia în concret. Speţa nu este complicată, ci doar atipică. Ok?
Începeţi cu notificarea.
P.s. Vă înţeleg problema, căci şi eu am hobby-uri d-astea atipice. Baftă!