avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Banii pentru reparatii si cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Banii pentru reparatii si cota indiviza

Buna ziua

Ma numesc Mirela Dorobantu si detin un apartament cu 4 camere in Bucuresti. Am inteles ca de fiecare data cand se fac reparatii, fiecare proprietar plateste in functie de cota indiviza pe care o detine si nu am comentat. Problema cu care sper sa ma ajutati este urmatoarea: am fost anuntati ca trebuie schimbate tevile de caldura de la subsol si, bineinteles, ni s-a comunicat suma aferenta fiecarui apartament. Ce ma deranjeaza e cei cu centrale de apartament nu platesc absolut nimic. Nu ma intereseaza ca e vorba depsre tevile de la subsol! Orice ar spune, și ei beneficiaza intr-o oarecare masura de caldura centralizata (atata timp cat prin apartamentele lor trec tevile care duc caldura platita de ceilalti). In final: cei cu centrale de apartament trebuie sau nu sa contribuie cumva la aceste cheltuieli? In functie de raspuns, exista o lege care sa sustina raspunsul?
In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sarlucian , utilizator 21:55, 12 Iulie 2016
Cei care au centrale termice contribuie si la reparatia partilor comune.

Nu se precizeaza nicaieri in legislatia specifica asocaitiilor de proprietari faptul ca anumiti proprietari sunt scutiti de plata reparatiilor partilor comune, si cu atat mai putin cei cu centrale termice.
Scutiti de plata unor cheltuieli sunt cei care lipsesc din imobil cel putin 15 zile (dar numai ptr chelktuielile pe nr de persoane) si cei de la parter si/sau etajul 1 pentru plata energiei electrice pentru utilizarea liftului (dar contribuie la reparatiile liftului).
Asa ca cei care au CT trebuie sa contribuie la repararea instalatiilor din proprietatea comuna indiferent ca este vorba despre conductele de apa calda din subsol sau din instalatia verticala, orizontala sau diagonala.

HG1588-norme de aplicare a L230/2007
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă,reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea,întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, termoficare, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul – partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafeţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

Solicitati printr-o cerere adresata presedintelui AP temeiul legal in baza caruia anumiti proprietari sunt scutiti de la plata reparatiilor la partile comune.
Ii atrageti atentia in cerere si cu privire la prejudicierea intereselor celorlati proprietari conform prevederilor art.32 din Legea nr. 230/2007

Art. 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

[ link extern ]

[ link extern ]
Chiar daca parte dintre locatari au inteles sa renunute la sistemul centralizat de aliomentare utilitati,acestia detin obligatia legala sa contribuie lunar la achitare c/v parti comune
HG nr 1588/2007
Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

(3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.

un argument pentru care posesorii de centrale termice participa la infrastructura incalzirii centralizate: peste cativa ani ei vor dori, poate, sa se rebranseze la sisteml centralizat.
Asadar: participa la astfel de reparatii capitale.
Si argumentul legal este ca ei, cei care au centrale termice de apartament, au ramas cu cota de proprietate comuna intreaga. Aceasta cota-parte le este si lor reparata, deci trebuie sa contribuie la cheltuieli.

Contributia la reparatia, intretinerea, modernizarea proprietatii comune se face in calitate de proprietar, nu de utilizator al infrastructurii respective.
Va multumesc pentru raspuns. Nu am stiu legile, dar am mers pe logica si pe bune-simt in ceea ce priveste cota indiviza. O zi buna

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu reparatia liftului Pacolina9 Pacolina9 Buna ziua, as dori sa stiu cum este corect sa se repartizeze cheltuielile aferente reparatiei liftului. Este corecta repartizarea pe apartament sau pe numarul ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a blocurilor Marinela233 Marinela233 Cheltuielile cu \"izolarea termica a planseului peste subsol\" din cadrul \"reabilitarii termice\", sunt considerate cheltuieli comune, ca cele pentru ... (vezi toată discuția)
Reparatii conducta apa calda/termoficare Fireball Fireball Buna seara, Va rog sa ma lamuriti despre modul de plata pe lista de cheltuieli lunara a unei reparatii efectuate la o conducta de incalzire- termoficare- ce ... (vezi toată discuția)