Cei care au centrale termice contribuie si la reparatia partilor comune.
Nu se precizeaza
nicaieri in legislatia specifica asocaitiilor de proprietari faptul ca anumiti proprietari sunt scutiti de plata reparatiilor partilor comune, si cu atat mai putin cei cu centrale termice.
Scutiti de plata unor cheltuieli sunt cei care lipsesc din imobil cel putin 15 zile (dar numai ptr chelktuielile pe nr de persoane) si cei de la parter si/sau etajul 1 pentru plata energiei electrice pentru utilizarea liftului (dar contribuie la reparatiile liftului).
Asa ca cei care au CT trebuie sa contribuie la repararea instalatiilor din proprietatea comuna indiferent ca este vorba despre conductele de apa calda din subsol sau din instalatia verticala, orizontala sau diagonala.
HG1588-norme de aplicare a L230/2007
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă,reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea,întreţinerea,
repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea
părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. - (1)
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru l
ucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare
la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere:
subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, termoficare, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul – partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună
a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafeţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Solicitati printr-o cerere adresata presedintelui AP temeiul legal in baza caruia anumiti proprietari sunt scutiti de la plata reparatiilor la partile comune.
Ii atrageti atentia in cerere si cu privire la prejudicierea intereselor celorlati proprietari conform prevederilor
art.32 din Legea nr. 230/2007
Art. 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.
[ link extern ]
[ link extern ]