avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dovada efectuarii salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dovada efectuarii salariilor

Buna ziua.
Am citit in Codul Muncii urmatoarea:

" Art. 163. - (1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.

(2) Statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii."


Din acest articol reiese faptul ca dovada platii salariului e obligatoriu sa existe la sediul firmei ? Mie cel putin asa mi se pare. Sau este obligatoriu dovedirea numai atunci cand este cazul (ex: controale sau revendicarea de catre angajat a asa-zisului salariu care nu ar fi fost platit) ?

In cazul in care plata salariului nu se face prin virament bancar este necesara (daca nu chiar obligatorie) semnarea de catre angajat a statelor de plata ? Fluturasul de salariu am inteles ca nu este obligatoriu (are caracter pur informativ) deci nu ar fi o dovada in acest sens chiar daca angajatul il semneaza numai pe acesta, dupa care este atasat la statul de plata.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 17 August 2009
Din punctul meu de vedere, semnarea statului de plata este obligatorie in toate cazurile, cu exceptia aceluia in care plata se face prin card bancar (caz in care, dovada efectuarii platii o constituie dispozitia societatii data catre banca pentru plata salariului)
Am avut un control de la ITM si mi s-a cerut dovada platii salariilor. Am aratat ca salariile se platesc pe card, dar cei de la ITM mi-su spus ca angajatorul are obligatia sa puna la dispozitia salariatilor statele de plata pentru a fi semnate de catre acestia sau macar sa am fluturasul semnat de catre salariat.
Si in cazul acesta salariile nu mai sunt confidentiale ;) ... cu toate ca si eu sunt de acord cu semnarea lor , intrucat nu exista dovada ca salariatul si-a ridicat salariul decat daca semneza pe statul de plata :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea salariului prin casierie, procedură Daliborka Daliborka Buna ziua in cazul acordarii salariul cash si nu pe card? pe langa semnarea fluturasului,angajatul trebuie sa se semneze si o dispozitie de plata? ma gndesc ... (vezi toată discuția)
Dovada achitarii salariilor florysoricioaica florysoricioaica Daca angajatorul face plata salariilor prin virament bancar mai e necesara semnarea fluturasilor ? In eventualitatea unui control de la ITM se poate substitui ... (vezi toată discuția)
Stat de plata salarii lucyll lucyll Statul de plata salarii la o societate comerciala este document de confirmare plata salarii si este depus la ITM ? salariatii sunt obligati sa semneze aceste ... (vezi toată discuția)