avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare minor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare minor

Buna ziua, as dori sa aflu cateva informatii referitoare la angajarea unui minor pe perioada vacantei. Copilul urmeaza sa implineasca 16 ani, la 3 sapt de la inceperea serviciului. Se doreste sa se incheie contract de munca. Insa, as dori sa stiu, dat fiind situatia, care ar fi cea mai ok varianta atat pentru copil, dar si societatea sa se afle in legalitate.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
adry., utilizator
Cel mai recent răspuns: adry. , utilizator 15:36, 23 Iunie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti doua optiuni:
1. fie mergeti pe legea speciala coroborata cu Codul Muncii

2. fie mergeti direct pe Codul Muncii.


1. Legea 72/2007
art.1
Angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază,
pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Angajarea se poate face in baza :
- unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial

sau

- a unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

2. Se incheie contract de munca pe durata determinata = perioada vacantei , pentru care se obtine acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.

Acordul pentru incadrarea in munca a unui minor avand varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani trebuie sa provina de la ambii parinti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Puteti incheia contract de munca, respectand conditiile impuse pentru minori
- nu locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase
- durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe sapt.
- nu munca suplimentara.
- nu munca de noapte.
- concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Avand in vedere ca minorul nu are inca 16 ani, aveti nevoie de declaratie din partea parintilor
Va multumesc frumos! Daca voi mai avea intrebari referitoare la aceasta speta, voi reveni. Cu stima!
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
adry., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajari MarianBalan MarianBalan Este o lege care prin angajarea studentilor si minorilor pe timpul vacantei plata lor este efectuata in participatiune firma + stat,care este legea si care ... (vezi toată discuția)
Ce beneficii sunt pentru angajarea unui elev de 17 ani idroidsq idroidsq Buna ziua, Am o sala de jocuri playstation 4 / PC as vrea sa angajez pe timp de vara elevi si as vrea sa stiu care sunt beneficiile. Unii spun ca nu se ... (vezi toată discuția)
Angajare elev peste 18 ani, studii neterminate ( clasa a xi-a) mariananitu mariananitu Buna ziua, Firma de transporturi doreste sa angajeze un elev pe perioada vacantei, pentru dispecer transport intern. Ce documente trebuie sa prezinte ... (vezi toată discuția)