Am mostenit in 2006 cu certificat de mostenitor de la mama mea cota de 1/2 din locuinta caramida de 62mp (c1964) si teren agricol intravilan de 987 mp si cota de 1/4 din locuinta caramida de 78mp (c1912) situata cu o latura la strada si teren curti constructii de 646mp toate la aceeasi locatie (municipiu). Tatal meu in virsta de 86 de ani detine restul. In cazul in care as dori sa ies din indiviziune cu intentia de a vinde se vor crea portiuni comune datorita deschiderii la strada de 5 m si ingustimii terenului de curti constructii de 10m. Mostenirea a fost obtinuta pe baza legala si testamentara. In 2002 atit mama (decedata 2002) cit si tatal au incheiat testamente prin care intreaga mostenire imi era lasata mie in schimb pentru sulta platita sorei si cumnatului ca sa mosteneasca o proprietate superioara in acelasi municipiu. Ulterior sora a rupt orice relatii cu mine cind am refuzat cerintele exagerate de bani (prin intermediul tatalui) iar tatal care a intermediat tranzactia i-a vindut in 2011 6 ha de teren la care aveam drept de mostenitor si a ascuns faptul. Biroul notarial nu mi-a permis sa vad daca a revocat testamentul (a fost cerut certificatul de deces).
Tatal poate repeta scenariul si vinde sorei partea lui din proprietate fara notificare. Tatal locuieste din 1964 pe proprietate, are 86 de ani si din aceste motive nu pot cere iesirea din indiviziune cu vinzarea proprietatii. Varianta de iesire din indiviziune cu portiuni comune de acces nu apare prea buna si nu sint sigur daca completul de judecata ar aproba asa ceva. Tactica tatalui pare a fi de a ramine pe intreaga propretate si de a lasa partea lui sorei in timp ce afirma ca dupa decesul lui sora nu va ataca testamentul facut de el in favoarea mea. A refuzat sa faca act de vinzare cumparare in favoarea mea cu drept de uz viager in 2006 avind pretentii banesti extrem de mari. Nu locuiesc cu dinsul dar am platit pentru 10 ani partea mea de impozit.
Va rog a clarifica dace este mai eficient de a iesi din indiviziune imediat ori de a astepta decesul si succesiunea. Taxa de timbru la valoarea proprietatii la dezbaterea succesiunii in justitie imi apare absurda
Opinia mea este ca ar fi mai bine sa faceti iesirea din indiviziune.
In ceea ce priveste taxa de timbru, trebuie sa stiti ca si la iesirea din indiviziune este la fel de mare.
Dată post: Sambata, 25 Iunie 2016, 07:26
Subiect: act vinzare cumparare parinte fiica
Sint in indiviziune cu tatal in urma decesului mamei. Ambii parinti mi-au lasat mie mostenirea prin testament in schimbul unei sulte platite sorei si cumnatului in 2002 pentru a cumpara o proprietate. Tatal este de rea credinta iar sora a interupt orice relatie cu mine odata ce a rezolvat problema ei. Ma astept ca tatal sa vinda partea lui sorei fara a-mi comunica asa cum a facut cu un teren agricol la care aveam drept de mostenitor. Va rog clarificati in cit timp tranzactia de vinzare cumparare intre tata si fiica trebuie inscrisa in documentele de cadastru de la OCPI si la directia taxe si impozite a primariei. Intrucit tatal nu imi va spune exista vreo alta modalitate de a afla de aceasta tranzactie ? Care sint consecintele pentru o persoana care trebuie sa isi publice declaratia de avere datorita slujbei daca nu publica tranzactia ?
Mostenire
iuliana74
Buna ziua , am urmatoarea situatie , mama mea a decedat in 2010, in urma ei am dezbatut succesiunea pentru 10 ha de teren agricol, tata a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)